automaat met meer mondkapjes

NMBS gaat mondkapjes verkopen in snackautomaten

De Belgische spoorvervoerder NMBS gaat snackautomaten op stations inzetten voor de verkoop van mondkapjes en desinfecterende gel. In België zijn treinreizigers vanaf maandag verplicht om hun mond en neus te bedekken in de strijd tegen het coronavirus. Ook in Nederland wordt het instellen van een soortgelijke verplichting onderzocht.

De NMBS zal de stoffen mondmaskers en alcoholgel verkopen in tachtig stations over het hele land, meldt de Belgische krant La Libre Belgique donderdag. Vanaf komende maandag is het in België verplicht om een mondkapje te dragen in de stations, op de perrons en aan boord van de treinen. Het is een van de eerste stappen in het afbouwen van de coronamaatregelen in België.

Bescherming in plaats van snacks

Tijdens een vergadering dinsdag tussen directie en vakbonden van de NMBS liet het bedrijf weten dat het in tachtig stations mondmaskers en alcoholgel te koop zal aanbieden. In plaats van snacks zullen automaten dus bescherming verkopen.

De NMBS beloofde ook om het voltallige personeel dat in rechtstreeks contact staat met reizigers, zoals treinbegeleiders, vanaf maandag uit te rusten met chirurgische maskers. Tot nu toe werkten zij zonder maskers of moesten ze die zelf betalen.

In Nederland onderzoekt het Outbreak Management Team nog de voor- en nadelen van mondkapjes in trein, bus of tram. OV-NL vindt dat het gebruik van mondkapjes in het OV door het kabinet als serieus alternatief overwogen moet worden. “Als je wilt dat er meer mensen weer het openbaar vervoer kunnen gebruiken, dan moet je wel naar die varianten kijken”, aldus Peters tegen Hart van Nederland. “En dan kom je in de buurt van die mondkapjes terecht. Ik weet geen alternatieven.”

1,5 meter treinen

NS startte deze week met het testen van aangepaste treinen waarbij slechts een kwart van de stoelen gebruikt mogen worden, schermen geplaatst zijn en markeringen op de vloer er voor moeten zorgen dat reizigers 1,5 meeter afstand houden. Verder onderzoekt NS de mogelijkheid om eenrichtingsverkeer in de stellen in zijn treinen.

Het OV is nu alleen bedoeld voor mensen in cruciale beroepen zoals de zorg. Omdat passagiers 1,5 meter afstand  moeten houden,  is de capaciteit beperkt. Meer mensen maken intussen gebruik van het openbaar vervoer.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.