Algemeen directeur John Voppen van ProRail

Video: Primeur voor Arriva met eerste zelfrijdende treinrit met passagiers

Spoorvervoerder Arriva heeft woensdag voor het eerst een zelfrijdende testrit met passagiers aan boord  van de trein gereden. De proef werd uitgevoerd tussen Groningen en Zuidhorn. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Nederland dat een trein uitgerust met Automatic Train Operation (ATO) met passagiers heeft gereden.

De veelbelovende techniek biedt voordelen op het gebied capaciteitstoename van het spoor, het comfort van de reiziger onderweg en minder energieconsumptie tijdens het rijden. Initiatiefnemers Arriva, de provincie Groningen, ProRail, Stadler en Ricardo Rail hopen met ATO hierin stappen te kunnen maken. De trein was uitgerust met Automatic Train Operation Grade of Automation 2, waarbij een machinist in de cabine van de trein aanwezig was en toezicht hield.

SpoorPro was erbij en maakte een videoverslag:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.