Treinramp 2010 Buizingen, België

Machinist treinramp Buizingen schuldig maar krijgt geen straf

Treinramp 2010 Buizingen, België

De machinist van de stoptrein die op 15 februari 2010 op een intercity in het Belgische Buizingen botste, is schuldig aan het missen van een rood sein maar krijgt geen straf. Spoorvervoerder NMBS moet een boete van 550.000 euro betalen en spoorbeheerder Infrabel 275.000 euro voor de treinramp waarbij negentien doden vielen en 310 gewonden. Dat heeft de Brusselse rechter bepaald.

De advocaat van de treinbestuurder liet in februari van dit jaar bij de politierechtbank in Brussel beelden zien uit een televisiejournaal van een paar dagen na de ramp. Op de beelden zouden geen rood, maar een groen sein te zien zijn op het spoor waar het ongeluk had plaatsgevonden. Daarmee wilde de verdediging aantonen dat de aanklacht tegen de machinist onterecht is. De televisiebeelden leidden aanvankelijk tot verwarring, maar hebben deskundigen uiteindelijk niet tot een ander oordeel gebracht.

Volgens de rechter staat door onderzoek vast dat de machinist niet oplette en een rood sein negeerde, maar ook NMBS en Infrabel zijn verantwoordelijk voor het ongeluk. Zij hadden voldoende veiligheidsmaatregelen moeten nemen, en ook voor beter materiaal en betere werkomstandigheden moeten zorgen, oordeelde de rechter.

Beveiligingssysteem

De machinist bestuurde een locomotief die niet met het wettelijk vereiste beveiligingssysteem TBL1+ was uitgerust. “Met een andere locomotief had de ramp waarschijnlijk niet plaatsgevonden”, aldus de rechter. Ook Infrabel was verantwoordelijk, onder meer omdat een veiligheidssysteem op het traject was weggehaald.

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van drie jaar en een boete voor de machinist geëist en boetes van 700.000 euro voor NMBS en 650.000 euro voor Infrabel.

Bron: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Machinist treinramp Buizingen schuldig maar krijgt geen straf”

Aafke van der Ende|06.12.19|15:42

Een machinist negeert geen rood sein, hij of zij MIST een rood sein. Hij of zij is dan (om wat voor reden dan ook) onoplettend en ziet het rode sein te laat of niet. Geen enkele machinist kiest ervoor om door rood te rijden. Ook zijn er geen omstandigheden waarbij je nog net wel of net niet door kunt rijden en dan de foute beslissing neemt.

Negeren is doen alsof je iets niet waargenomen hebt. Dat is hier niet aan de orde.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.