Spoorwensdagen, bron: NS

150 vrijwilligers ProRail en NS werken mee aan Spoorwensdagen

Ruim 150 vrijwilligers van ProRail en NS werkten dinsdag en woensdag mee aan de twaalfde editie van de Spoorwensdagen. Zij brachten daarbij 75 wensen van kinderen en volwassenen in vervulling.

Tijdens de Spoorwensdagen werden allerlei activiteiten ondernomen. Deelnemers konden onder andere het simulatorcentrum in Amersfoort en diverse werkplaatsen bezoeken. Ook namen zij een kijkje in de Koninklijke Wachtkamer in Amsterdam of het Spoorwegmuseum. Nieuw dit jaar was de activiteit ‘Conducteur van de toekomst’ die woensdagochtend door conducteur Ernest van Loon in Amersfoort werd gegeven. Deze activiteit werd geopend door NS-directeur Roger van Boxtel.

Spoorwensdag Express

Net zoals andere jaren reed er tijdens de Spoorwensdagen een Spoorwensdag Express. Deze trein wordt ook wel de Kameel genoemd en is het voormalig directierijtuig van NS. Op woensdagochtend vertrok de Kameel om 8.56 uur vanaf Utrecht (Maliebaan) en reed verder naar de steden Utrecht, Amersfoort, Zwolle, Almere, Amsterdam, Haarlem en Hilversum.

Op Utrecht Centraal stapte de 9-jarige Brabantse Stijn met zijn vader aan boord. Stijn kreeg vlak na zijn geboorte  een herseninfarct waarvan hij niet volledig is hersteld. Zijn vader had hem opgegeven voor de Spoorwensdagen. “Stijn zou het liefst gaan slapen met zijn conducteursfluit. Thuis speelt hij conducteur en bootst het hele proces na. Hij kijkt of de lamp van vertrek al schijnt, controleert of passagiers nog de trein proberen te halen, blaast op zijn fluit en vergrendelt tenslotte de deuren. Hij vindt het fantastisch.”

Ook de 9-jarige Thomas uit Maarssen is gek op treinen. Zijn grote droom is als conducteur mee op de Sprinter Nieuwe Generatie. “Om Thomas een onvergetelijke dag te bezorgen hebben we een aantal keer contact opgenomen met zijn moeder. We gaan er uiteraard voor zorgen dat hij als conducteur meerijdt op de SNG, ook neemt hij plaats achter de informatiebalie op Utrecht Centraal en krijgt hij in Amersfoort een opleiding tot conducteur. Een ritje met de Kameel mag natuurlijk ook niet ontbreken. Daarnaast hebben we nog een aantal verrassingen voor hem, maar die hou ik graag nog even geheim”, meldde techniektrainee Jon Hummel bij NS voorafgaand aan de Spoorwensdagen.

Update: donderdag 12.00 uur

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.