ATO test Arriva testtrein Station Groningen, foto: Hylke Knot

Experiment met zelfrijdende passagierstrein geslaagd

Uit de proef die de provincie Groningen, ProRail, Arriva Nederland en Stadler afgelopen week tussen Groningen en Zuidhorn hebben uitgevoerd, blijkt dat Automatic Train Operation (ATO) geschikt is voor reizigerstreinen op het Nederlandse spoor. Dat hebben de provincie Groningen, ProRail, Arriva en Stadler vrijdag bekendgemaakt.

ATO is een techniek die het mogelijk maakt om treinen zelf te laten rijden. Tussen Groningen en Zuidhorn werd ATO Grade of Automation level 2 (GoA2) beproefd. Hierbij neemt de trein bepaalde rijtaken over van de machinist, maar de machinist is wel in de cabine aanwezig en houdt toezicht.

Een week lang werden er in de nacht testen uitgevoerd met ATO. De proefritten verliepen voorspoedig en leverden veel data op. Volgens de betrokken partijen is dit een eerste stap om constanter en punctueler te rijden. Hoeveel tijdswinst het precies oplevert en in welke mate er ruimte is voor de inzet van extra treinen moet blijken uit vervolgtesten. De vier betrokken partijen hebben aangegeven hier in de nabije toekomst mee verder te gaan.

(Tekst loopt verder onder foto)ATO test Arriva testtrein Station Groningen, foto: Hylke KnotBij Grade of Automation Level 2 neemt de trein bepaalde rijtaken over van de machinist.

Capaciteit vergroten

Omdat het spoornetwerk op diverse plekken tegen zijn grenzen aanloopt, onderzoeken de samenwerkende partijen of deze innovatieve techniek geschikt is om in de nabije toekomst de capaciteit van het Nederlandse spoornetwerk te vergroten en knelpunten op te lossen zonder dat er grote investeringen in de infrastructuur nodig zijn. Verder wordt nader bekeken of het systeem bijdraagt aan duurzaam en comfortabel reizen, omdat de treinen zuiniger, constanter en punctueler kunnen rijden.

Rotterdam Rail Feeding, Alstom en ProRail voerden in december vorig jaar al een test uit met een goederentrein op de Betuweroute. De samenwerkende organisaties bekijken in de komende periode de testresultaten nauwkeurig. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak voor het vervolg gemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.