Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat

Staatssecretaris: geen verband tussen Zeeuwse ontsporingen

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven is er geen relatie tussen de ontsporing van een goederenlocomotief in Zeeland en twee eerdere soortgelijke incidenten op hetzelfde tracé. Dat schrijft de staatssecretaris in antwoord op Kamervragen van D66 Tweede Kamerlid Rutger Schonis.

Schonis vraagt zich af of de ontsporing had kunnen worden voorkomen omdat er in november 2017 en in december 2018 op dit tracé ook een ongeluk is gebeurd en of de betrokken partijen daarna maatregelen hebben getroffen.

Volgens Van Veldhoven zijn de drie incidenten verschillend van aard. “De toedracht van het huidige incident wordt momenteel door ProRail onderzocht. Volgens ProRail is het eerste beeld dat hier een menselijke factor een rol speelt, maar op een andere manier dan in december 2018. Wat er precies is voorgevallen is echter nog onderwerp van het huidige onderzoek en ik wil niet vooruit lopen op de definitieve onderzoeksresultaten.”

Menselijke fout

In 2017 ontspoorde een locomotief op een rangeerterrein in de buurt van Vlissingen. Destijds bleek een defect aan het spoor de oorzaak te zijn. Eind vorig jaar liep er op hetzelfde terrein weer een locomotief uit het spoor, maar dit keer vanwege een fout van de machinist. Nu lijkt opnieuw een menselijke fout de aanleiding te zijn geweest. Maar dat wordt nog onderzocht.

Prorail verwacht dit voorjaar de uitkomsten van dit onderzoek te kunnen presenteren. De uitkomsten worden vergeleken met die van de andere incidenten. Hierbij wordt gekeken of er trends zijn en of er verbetermogelijkheden zijn.

Geen structureel probleem

Van Veldhoven zegt niet te verwachten dat er een structureel probleem is op het rangeerterrein van de Sloelijn in Nieuwdorp bij Vlissingen. “Mocht dit wel blijken uit de onderzoeken, verwacht ik dat ProRail maatregelen neemt.”

Lees ook: Machinist ontspoorde locomotief gebruikte geen afstandssignalering

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris: geen verband tussen Zeeuwse ontsporingen | SpoorPro.nl
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat

Staatssecretaris: geen verband tussen Zeeuwse ontsporingen

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven is er geen relatie tussen de ontsporing van een goederenlocomotief in Zeeland en twee eerdere soortgelijke incidenten op hetzelfde tracé. Dat schrijft de staatssecretaris in antwoord op Kamervragen van D66 Tweede Kamerlid Rutger Schonis.

Schonis vraagt zich af of de ontsporing had kunnen worden voorkomen omdat er in november 2017 en in december 2018 op dit tracé ook een ongeluk is gebeurd en of de betrokken partijen daarna maatregelen hebben getroffen.

Volgens Van Veldhoven zijn de drie incidenten verschillend van aard. “De toedracht van het huidige incident wordt momenteel door ProRail onderzocht. Volgens ProRail is het eerste beeld dat hier een menselijke factor een rol speelt, maar op een andere manier dan in december 2018. Wat er precies is voorgevallen is echter nog onderwerp van het huidige onderzoek en ik wil niet vooruit lopen op de definitieve onderzoeksresultaten.”

Menselijke fout

In 2017 ontspoorde een locomotief op een rangeerterrein in de buurt van Vlissingen. Destijds bleek een defect aan het spoor de oorzaak te zijn. Eind vorig jaar liep er op hetzelfde terrein weer een locomotief uit het spoor, maar dit keer vanwege een fout van de machinist. Nu lijkt opnieuw een menselijke fout de aanleiding te zijn geweest. Maar dat wordt nog onderzocht.

Prorail verwacht dit voorjaar de uitkomsten van dit onderzoek te kunnen presenteren. De uitkomsten worden vergeleken met die van de andere incidenten. Hierbij wordt gekeken of er trends zijn en of er verbetermogelijkheden zijn.

Geen structureel probleem

Van Veldhoven zegt niet te verwachten dat er een structureel probleem is op het rangeerterrein van de Sloelijn in Nieuwdorp bij Vlissingen. “Mocht dit wel blijken uit de onderzoeken, verwacht ik dat ProRail maatregelen neemt.”

Lees ook: Machinist ontspoorde locomotief gebruikte geen afstandssignalering

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.