Quad incidentenbestrijding ProRail, foto: ProRail

ProRail oefent incidentbestrijding met quad op het spoor

Incidentenbestrijders van ProRail hebben maandag op goederenemplacement IJsselmonde in Rotterdam geoefend met een reddingsvoertuig dat zij kunnen gebruiken op de HSL Zuid. Het is een soort quad op spoorwielen. Het voertuig is dit jaar officieel in gebruik genomen.

De quad wordt gebruikt als redmiddel als zich een ernstig ongeluk voordoet in de Groeneharttunnel, op het tracé van de HSL-Zuid tussen Rotterdam en Amsterdam. Op het verste punt staat de trein op 26 meter diepte en drie kilometer van de dichtstbijzijnde nooduitgang.

Incident

Als er gewonden zijn, komen de incidentbestrijders met een vrachtwagen waarin twee quads met ieder twee karretjes staan. Gewonde reizigers worden op de quads en de karretjes in veiligheid gebracht. Per karretje kunnen de incidentbestrijders maximaal twee gewonden en een begeleider meenemen.

Op de quad passen nog eens drie mensen, inclusief bestuurder en begeleider. Per rit kunnen er daardoor vijf gewonden worden afgevoerd. Voorheen werd hiervoor een oude vrachtwagen gebruikt. Deze kon volgens ProRail echter minder mensen meenemen. De quads kunnen ook elders op het spoor worden ingezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.