Suske en Wiske verwelkomen treinreizigers uit Breda op station Antwerpen

Eerste directe treindienst Breda-Antwerpen van start

Suske en Wiske verwelkomen treinreizigers uit Breda op station Antwerpen

De eerste directe trein van Breda naar Antwerpen is maandagochtend om 7.42 uur vertrokken. De treindienst maakt onderdeel uit van de verbinding Amsterdam/Den Haag-Brussel, oftewel de Intercity Brussel. Vanaf Breda rijdt de trein over de HSL-Zuid via Antwerpen naar Brussel-Zuid/Midi, met een tussenstop op luchthaven Brussel Zaventem. De reistijd tussen Breda en Antwerpen is met de nieuwe verbinding slechts 33 minuten.

Om 8.42 uur vertrok een Brabantse delegatie richting Antwerpen onder wie de Bredase burgemeester Paul Depla, oud-burgemeester Peter van der Velden van Breda en Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Bekijk hier de fotoreportage.

Protestactie

Volgens burgemeester Depla is de treindienst tussen Breda en Antwerpen deels uit boosheid ontstaan. Ondernemers uit Breda en Antwerpen waren het zat dat het na het Fyra-debacle zo lang duurde dat er een directe treindienst kwam en startten een protestactie. Een lobby van het bedrijfsleven en de inzet van betrokken spoorbedrijven zorgen er volgens de burgemeester uiteindelijk voor dat de treindienst er uiteindelijk toch is gekomen. “Alle cynici hebben ongelijk gekregen”, stelde hij.

In januari 2017 zette De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) een trein in op het spoortraject tussen Breda, Antwerpen en Brussel. De Bredase afdeling van de vereniging deed dat uit protest voor de internationale spoorverbinding. “Samen met de werkgevers zijn we blijven knokken voor deze verbinding en zijn we er altijd in blijven geloven”, aldus Depla.

Brabantse delegatie

Volgens commissaris van de Koning Wim van de Donk is het station in Breda nu ‘echt af’. “De bouw van het station is voorbereid op deze trein. Ook de spoorboog is speciaal aangelegd voor deze verbinding.” Treinen die vanuit Breda richting Antwerpen rijden, maken gebruik van een spoorbrug. Die takt voorbij Breda opnieuw aan de hogesnelheidslijn. Het is voor het eerst sinds de aanleg van de hogesnelheidslijn dat deze spoorboog wordt gebruikt.

Antwerpse schepen voor Mobiliteit en Toerisme Koen Kennis: “Wij hopen veel Nederlandse recreatieve en zakelijke reizigers te verwelkomen.” Volgens Kennis blijft Antwerpen ‘zeer goed bereikbaar’, ook met de auto. Om het reizen naar de stad nog aantrekkelijker te maken, lanceerde de stad onlangs de website Slimnaarantwerpen.be. Op deze website kunnen mensen hun reis naar de stad plannen en wordt advies gegeven over welke vervoersmodaliteit hier het beste voor gebruikt kan worden.

Treindiensten

Spoorvervoerders NMBS en NS, die gezamenlijk de treindiensten uitvoeren, rijden sinds maandag twaalf keer per dag tussen Amsterdam en Brussel via de HSL. Vier keer per dag is Den Haag Holland Spoor het vertrekstation. Dat betekent dat er zestien keer per dag een directe intercity-verbinding is tussen Nederland en België.

Ter ere van de start van de nieuwe treindienst was ook Roodkapje in de trein aanwezig om de Efteling Express te promoten. De Efteling Express is een directe busverbinding tussen Breda en De Efteling die vanaf deze week in de weekenden en schoolvakanties van start gaat. Door bij de start van de treindienst tussen Breda en Antwerpen aan te sluiten, kunnen Belgische bezoekers sinds deze week in korte tijd met het openbaar vervoer naar het pretpark reizen. De Brabantse delegatie werd op het station in Antwerpen ontvangen door de stripfiguren Suske en Wiske (zie foto).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.