HSL-spoor Prinsenbeek

Prestaties hogesnelheidslijn inzichtelijk via dashboard ProRail

ProRail heeft het prestatiedashboard vernieuwd, waarop de spoorbeheerder de dagelijkse prestaties van het spoor publiceert. Sinds deze maand wordt gebruik gemaakt van de OV-chipgegevens voor de berekening van de stiptheid van passagierstreinen. Daarnaast heeft ProRail de dagelijkse prestaties van de hogesnelheidslijn apart inzichtelijk gemaakt.

In de nieuwe openbare gegevens over reizigerspunctualiteit worden verschillende gegevens gecombineerd. De aankomstgegevens van de trein (was de trein op tijd), de uitval van treinen (reed de trein) en de gegevens van de OV-chipkaart (kwam de reiziger op tijd op plaats van bestemming). Hierbij gaat het om treinreizen die gemaakt zijn met vervoerder NS. Voor regionale vervoerders zijn andere afspraken gemaakt en zijn alleen de aankomsttijden van de treinen zichtbaar.

Goederenvervoer

Ook voor het goederenvervoer is meer informatie beschikbaar via het prestatiedashboard. Eerder deze week werd bekend dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ProRail vanaf 2018 beoordeelt op de totale rijtijd, ook wel transitotijd genoemd. Voorheen werd ProRail beoordeeld op de punctualiteit, maar de goederenvervoerders hechten meer waarde aan de totale rijtijd. Op het dashboard is te zien of goederentreinen binnen een afgesproken tijdstip op plek van bestemming zijn aangekomen, of ze op tijd de grens bereikten en of routes onderweg moesten wijzigen vanwege bijvoorbeeld verstoringen op het spoor.

Het dashboard toont de meest recente cijfers van ProRail over de dagelijkse prestaties op het spoor. Ook zijn de prestaties van de afgelopen maanden te zien. De scores worden na afloop van elke dag bijgewerkt. De getoonde cijfers zijn dus altijd van de dag ervoor. Alleen de veiligheidscijfers zijn van de afgelopen dertig dagen. ProRail heeft het dashboard gebouwd om transparant te zijn over de prestaties van het Nederlandse spoor.

Prestatiedashboard ProRail goederentrein

Lees ook:

Ministerie beoordeelt ProRail vanaf 2018 op aankomsttijd goederentrein

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.