Wunderline

ChristenUnie wil snelle komst ‘Wunderline’ Groningen-Bremen

Het kabinet moet de ‘Wunderline’-spoorverbinding tussen Groningen en Bremen snel gaan realiseren. In Niedersachsen ligt een regeerakkoord en ook Nederland moet nu stappen gaan maken. Dat vindt ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf die hierover schriftelijke vragen heeft gesteld aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Van der Graaf: “Voor de ChristenUnie is mobiliteit in de regio van groot belang. Daarom is het belangrijk dat er wordt gewerkt aan de snelle spoorverbinding tussen Groningen en Bremen. Deze lijn verbindt uiteindelijk zelfs de belangrijke knooppunten Amsterdam en Hamburg met elkaar. Daarnaast heeft deze spoorlijn directe invloed op de economie en op het werken over de grens. Ik vraag de staatssecretaris dan ook om samen te werken met Niedersachsen om zo de spoorverbinding snel te realiseren.”

Onderzoek

Op dit moment wordt er onderzoek naar de snelle spoorverbinding Wunderline tussen Groningen en Bremen. De Wunderline stuurgroep met daarin provincie Groningen, Land Niedersachsen, Freie Hansestad Bremen, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, DB Netz en ProRail werken daarin samen. Naar verwachting zal eind 2018 een besluit worden genomen over de realisatie.

De ChristenUnie stelt de volgende vragen:

  • Bent u bekend met het nieuwe coalitieakkoord van de nieuwe regering van Niedersachsen, waarin de Wunderline is opgenomen?
  • Erkent u het grote belang van een snelle spoorverbinding tussen Groningen en Bremen voor onder meer de economie en het werken over de grens?
  • Wat betekent de passage in het nieuwe coalitieakkoord in Niedersachsen voor de realisatie van de Wunderline? Bent u bereid om met Niedersachsen in overleg te gaan over de samenwerking om deze snelle spoorverbinding te kunnen realiseren?
  • Kent u het bericht “Provincie werkt verder aan het spoor omwille van de Wunderline”?
  • Wanneer komt er meer duidelijkheid van de Europese Commissie over een bijdrage in de realisatie van de Wunderline? Welke actie onderneemt u richting de Europese Commissie?
  • Wat betekent de uitkomst van het onderzoek dat de bodemgesteldheid onder delen van het traject te zwak is voor de realisatie van de Wunderline?
  • Welke actie onderneemt u om de snelle spoorverbinding tussen Groningen en Bremen zo snel mogelijk te realiseren?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ChristenUnie wil snelle komst ‘Wunderline’ Groningen-Bremen”

Gert-Jan Hondelink|27.12.17|11:58

De “Wunderline” is echt niet van belang voor de verbinding tussen Amsterdam en Hamburg. De kortste en snelste railverbinding loopt via Hengelo en Osnabrück. In de jaren zestig is er een doorgaande verbinding Amsterdam-Bremen geweest (één doorgaand rijtuig 1e/2e klasse) via Groningen maar die reis vergde een uur langere reistijd dan de reis via Osnabrück.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.