Storm, NS, verstoring

Samenwerking voor incidentenbestrijding op het spoor

Storm, NS, verstoring

Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) en ProRail zijn onlangs een onderzoekssamenwerking gestart op het gebied van incidentafhandeling op het Nederlandse spoor. Het betreft een Publiek-Private Samenwerking (PPS) tussen CWI en ProRail, voor een periode van vier jaar. Het onderzoek richt zich op het voorkomen en afhandelen van een breed scala van incidenten op het spoor, zoals spoorlopers, verstoringen in de infrastructuur en aanrijdingen.

De afdeling Incidentenbestrijding van ProRail richt zich op het voorkomen van verstoringen en het snel weer beschikbaar maken van het spoor als deze zich toch voordoen. ProRail wil voorkomen dat treinen als gevolg van deze verstoringen onnodig lang stil staan, met vertragingen of uitval van treinen als gevolg.

Het doel van het nieuwe onderzoeksproject is het verbeteren van de dienstverlening door gebruik te maken van de kennis op het gebied van wiskundige modellering, optimalisatie- en analysetechnieken van de onderzoeksgroepen Networks and Optimization en Stochastics van het CWI.

Incidenten voorspellen

Onderzoekers van het CWI zullen op basis van data van ProRail voorspellingen doen over het tijdstip en locatie van mogelijke toekomstige incidenten, zodat ProRail daarop in kan spelen en de incidenten kan proberen te voorkomen.

Daarnaast analyseren zij welke aanpassingen op het gebied van personeel en middelen in de ProRail Incidentenbestrijding organisatie zullen leiden tot een prestatieverbetering bij het voorkomen en afhandelen van incidenten op het spoor. Er wordt gebruik gemaakt van data op het gebied van incident-historie, evenals geografische en demografische data. CWI heeft ruime ervaring op het gebied van het voorspellen van incidenten. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld algoritmes ontwikkeld die de dekking van beschikbare ambulances binnen een regio optimaliseert.

Kennis en ervaring

Projectleider Rob van der Mei: “Het ProRail-project bouwt weer verder op het werk dat we in eerdere projecten hebben gedaan, zoals het voorspellen van incidenten voor ambulanceritten en high-impact crimes, zoals woninginbraken, straatroof en roofovervallen in samenwerking met de politie Amsterdam/Amstelland. Op die manier kunnen we onze kennis en ervaring goed gebruiken om ProRail en dus uiteindelijk de treinreizigers een stap verder te helpen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.