V250, Fyra, AnsaldoBreda

VVD stelt Kamervragen over doorverkoop Fyra-treinen

De VVD wil weten hoeveel geld spoorvervoerder NS terugkrijgt als Hitachi Rail Italy, het voormalige AnsaldoBreda, de Fyra-treinen aan een andere vervoerder verkoopt. Tweede Kamerleden Aukje De Vries en Betty de Boer hebben naar aanleiding van een bericht op SpoorPro Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en minister Dijsselbloem van Financiën.

Begin deze maand werd bekend dat de V250-treinen van AnsaldoBreda vanaf juni mogelijk op het Italiaanse spoor gaan rijden. Spoorvervoerder Trenitalia zou plannen hebben om de treinen in te zetten op het spoortraject tussen Lecce, Rome en Bari.

Verkoop treinen

De VVD wil dat de bewindslieden achterhalen wat de afspraken zijn tussen Hitachi Rail Italy en Trenitalia over de verkoop van de treinen. De partij vraagt welk bedrag NS per treinstel ontvangt en of de Nederlandse overheid een bedrag ontvangt ter compensatie van de schade die ze heeft geleden door het Fyra-debacle.

De Fyra-treinen van de Italiaanse treinfabrikant werden eind 2012 na jarenlange vertraging in de bouw in gebruik genomen. Al vanaf de eerste dag dat het V250-materieel ging rijden waren er technische problemen. Uiteindelijk besloten de Belgische spoorvervoerder NMBS en NS om de treinen van het spoor te halen en terug naar Italië te sturen. Sinds die tijd is NS in een felle juridische strijd met de treinfabrikant verwikkeld.

Lees ook:

Fyra-treinen mogelijk in Italië weer op het spoor

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “VVD stelt Kamervragen over doorverkoop Fyra-treinen”

René Warnders|03.04.17|20:09

Zal typisch zijn als het V250- materieel technisch perfect functioneert op het Italiaanse spoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.