Studententeam Delft Hyperloop wint wedstrijd in Los Angeles

Studententeam TU Delft wint Hyperloop Pod-wedstrijd in VS

Het studententeam Delft Hyperloop heeft afgelopen weekend het eerste deel van de SpaceX Hyperloop wedstrijd gewonnen. Het team behaalde het hoogste aantal punten in het bijzijn van Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors en initiatiefnemer van de wedstrijd. Studenten van de Universiteit van München behaalden de hoogst gemiddelde snelheid met hun prototype.

De studenten van de TU Delft wonnen de wedstrijd in Los Angeles onder grote belangstelling. 27 teams uit de hele wereld bouwden het afgelopen jaar ‘pods’ voor het futuristische transportconcept Hyperloop, waarbij mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen. Afgelopen weekend mochten ze hun pods op de proef stellen in een 1,2 kilometer lange buis naast het terein van SpaceX in Los Angeles. Een jury beoordeelde de ‘pods’ -gemaakt op halve schaal – op betrouwbaarheid, ontwerp en schaalbaarheid.

Dit was precies de prijs waar we voor gingen

“Dit was precies de prijs waar we voor gingen, we hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen opschalen”, vertelt teamcaptain Tim Houter. “En die inspanning is nu beloond, fantastisch.” Daarnaast kreeg het Delft Hyperloop Team ook de Award voor de beste constructie en ontwerp. Studenten van de Universiteit van München wonnen de andere prijs, die voor de hoogste gemiddelde snelheid.

De Hyperloop Pod Competition is opgezet door Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors. Met de competitie wil hij de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren, waarbij mensen en goederen met een snelheid van 1.200 kilometer per uur door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Uitgedaagd door Musk ontwierpen, bouwden en testten studententeams over de hele wereld hyperloop-pods.

Pod Competition

Het ontwerp van de Delftse studenten is erg licht: door het gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de Delftse pod van ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter hoog slechts 149 kilogram. Met behulp van magneten zweeft de Delftse pod boven de baan, waardoor er heel weinig energie verloren gaat. Tijdens de wedstrijd lagen de snelheden rond 90 kilometer per uur. In een langere buis zou het Delftse prototype snelheden tot 1.200 kilometer per uur aan moeten kunnen.

In de zomer volgt een Pod Competition II. Deze wedstrijd wordt gehouden met dezelfde testbuis, maar worden de pods beoordeeld op zo snel mogelijk door de buis gaan en gecontroleerd remmen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.