Testritten met de Vectron-locomotief van Siemens

Siemens test nieuwe Vectron-locomotief op Nederlandse spoor

Siemens voert deze week een aantal testritten uit met de elektrische Vectron-locomotief op het Nederlandse spoor. De Vectron is de nieuwste locomotief van de treinfabrikant en is goedgekeurd om in ruim vijftien Europese landen op het spoor te rijden. De locomotief is zowel geschikt voor het spoorgoederen- als passagiersvervoer. De proeven die op dit moment plaatsvinden zijn homologatietesten om vast te stellen of de het voertuig goed functioneert onder de Nederlandse beveiligings- en tractiesystemen.

De testritten vinden plaats op de Hanzelijn en de Betuweroute. “Bij de proeven wordt onder andere gekeken hoe het voertuig omgaat met de overgang van het Duitse naar het Nederlandse bovenleidingssysteem en of het bijvoorbeeld goed op de treinbeïnvloedingssystemen ATB en ERTMS werkt”, vertelt Gijs Kreike van Siemens.

Locomotief

In 2016 en 2017 vinden er nog andere verificatietesten plaats. In de loop van 2017 is de locomotief klaar om op het Nederlandse spoor te rijden. De Vectron wordt in de Siemens-fabriek in München geproduceerd en heeft een maximum snelheid van 200 kilometer per uur.

“De locomotief is modulair opgebouwd, waardoor het voertuig naar wens van de vervoerder kan worden geconfigureerd. Je kunt bijvoorbeeld voor een medium of high power versie kiezen en je kunt bepalen welke door landen je wil rijden met het voertuig”, vertelt Kreike. “Voor Nederland zijn er twee versies beschikbaar. Er is een Vectron die in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië kan rijden en er is een versie die geschikt is voor de route van Duitsland naar Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië.”

Proeven

Siemens voert de testen uit in samenwerking met Ricardo Rail. “We zijn dinsdag gestart met de tests door met de locomotief vanuit Duitsland via Venlo naar Nederland te rijden. Vanwege werkzaamheden tussen Eindhoven en Venlo werd de locomotief via het diesellijntje Venlo – Nijmegen verder het land in gebracht”, aldus Jeroen Lebouille van Ricardo Rail. “De testcampagne die door Ricardo is voorbereid en uitgevoerd is nu bijna ten einde. Wij kijken uit naar de komende transitietesten bij de grens zodat we het project succesvol kunnen afronden.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Siemens test nieuwe Vectron-locomotief op Nederlandse spoor | SpoorPro.nl
Testritten met de Vectron-locomotief van Siemens

Siemens test nieuwe Vectron-locomotief op Nederlandse spoor

Siemens voert deze week een aantal testritten uit met de elektrische Vectron-locomotief op het Nederlandse spoor. De Vectron is de nieuwste locomotief van de treinfabrikant en is goedgekeurd om in ruim vijftien Europese landen op het spoor te rijden. De locomotief is zowel geschikt voor het spoorgoederen- als passagiersvervoer. De proeven die op dit moment plaatsvinden zijn homologatietesten om vast te stellen of de het voertuig goed functioneert onder de Nederlandse beveiligings- en tractiesystemen.

De testritten vinden plaats op de Hanzelijn en de Betuweroute. “Bij de proeven wordt onder andere gekeken hoe het voertuig omgaat met de overgang van het Duitse naar het Nederlandse bovenleidingssysteem en of het bijvoorbeeld goed op de treinbeïnvloedingssystemen ATB en ERTMS werkt”, vertelt Gijs Kreike van Siemens.

Locomotief

In 2016 en 2017 vinden er nog andere verificatietesten plaats. In de loop van 2017 is de locomotief klaar om op het Nederlandse spoor te rijden. De Vectron wordt in de Siemens-fabriek in München geproduceerd en heeft een maximum snelheid van 200 kilometer per uur.

“De locomotief is modulair opgebouwd, waardoor het voertuig naar wens van de vervoerder kan worden geconfigureerd. Je kunt bijvoorbeeld voor een medium of high power versie kiezen en je kunt bepalen welke door landen je wil rijden met het voertuig”, vertelt Kreike. “Voor Nederland zijn er twee versies beschikbaar. Er is een Vectron die in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië kan rijden en er is een versie die geschikt is voor de route van Duitsland naar Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië.”

Proeven

Siemens voert de testen uit in samenwerking met Ricardo Rail. “We zijn dinsdag gestart met de tests door met de locomotief vanuit Duitsland via Venlo naar Nederland te rijden. Vanwege werkzaamheden tussen Eindhoven en Venlo werd de locomotief via het diesellijntje Venlo – Nijmegen verder het land in gebracht”, aldus Jeroen Lebouille van Ricardo Rail. “De testcampagne die door Ricardo is voorbereid en uitgevoerd is nu bijna ten einde. Wij kijken uit naar de komende transitietesten bij de grens zodat we het project succesvol kunnen afronden.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.