NS, trein, bij Castricum

Beverwijk en Castricum verzetten zich tegen opstelterrein

De colleges van B en W in Castricum en Uitgeest hebben zich negatief uitgesproken tegen de plannen voor een opstel voor treinen binnen de gemeentegrenzen. ProRail heeft op dit moment zeven locaties op het oog voor een opstelterrein voor 75 sprinters. Vier daarvan bevinden zich in Uitgeest, twee in Castricum en een in Beverwijk.

Het college van Uitgeest keert zich tegen de plannen van ProRail omdat het van mening is dat de gemeente met de geluidsoverlast van de A9, de provinciale weg N203, de spoorlijnen Amsterdam-Alkmaar en Haarlem-Alkmaar en het vliegverkeer van en naar Schiphol al onevenredig is bedeeld.

Leefbaarheid

De gemeente Castricum vindt dat de komst van het opstelterrein voor treinen de leefbaarheid en het landschap onder druk zetten. Ze wil een gesprek aangaan met gedeputeerde Talsma van de provincie en de gemeenten Uitgeest, Heemskerk en Beverwijk. Uitgeest zal zich bij dat overleg aansluiten, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Het opstelterrein wordt in de toekomst onder meer gebruikt voor de schoonmaak van treinen. De plannen voor de spoorlocatie komen voort uit het Programma Hoogfrequent Spoor. Dit programma is gestart om treinen op belangrijke corridors van het Nederlandse spoor met een hogere frequentie te laten rijden.

Lees ook:

Beverwijk ook mogelijke locatie voor opstelterrein treinen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Beverwijk en Castricum verzetten zich tegen opstelterrein”

Opstelterrein NEE|26.09.14|15:41

ProRail zoekt in de buurt van Uitgeest een locatie voor een opstelterrein voor ca. 75 treinwagons (dat zijn 10 treinen). ProRail heeft als eerste gekeken in de Castricummerpolder. Alle betrokken gemeenten (Castricum, Uitgeest en Heemskerk) wijzen de plannen af. Nu onderzoekt ProRail een locatie in Beverwijk. De eerste reacties vanuit die gemeente zijn ook afwijzend.
Gemeenten en provincie moeten samen een geschikte locatie aanwijzen. Een terrein langs de N203 zou een goed compromis kunnen zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.