Bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland, foto: ANP

Opvolger Angela Merkel: spoor centrale pijler in klimaatbeleid Duitsland

De nieuwe Duitse regeringsleider Olaf Scholz heeft voor het eerst de Bondsdag toegesproken als bondskanselier. Hij maakte daar nog eens duidelijk dat de aanpak van klimaatverandering voor zijn regering topprioriteit heeft. Volgens hem krijgt het spoor hierin een centrale plek.

“De komende jaren gaan we ervoor zorgen dat mobiliteit makkelijker, comfortabeler en klimaatvriendelijker wordt en voor iedereen betaalbaar blijft”, aldus Scholz. Als zwaartepunt hierbij noemde Scholz de verdere uitbouw van het spoorvervoer, tekent vakblad Schiene op.

Gebruikte spoorroutes mogelijk geactiveerd

Grote steden en ook landelijke gebieden worden volgens hem beter aangesloten op het langeafstands spoorvervoer. Zo nodig worden niet meer gebruikte routes weer geactiveerd. Hij hield ook een ‘uitbreidings- en moderniseringspact’ voor beter lokaal openbaar vervoer in het vooruitzicht.

Tegelijkertijd benoemde hij ook het belang van het autoverkeer: “Veel mensen rijden graag en dat moet zo blijven.” Maar de aandrijving van de voertuigen moet daarbij wel klimaatvriendelijk zijn. Hij mikt daarom op 15 miljoen elektrische auto’s op de Duitse wegen in 2030.

Duitsland wil in 2045 klimaatneutraal zijn

Scholz gaf aan dat het gebruik van kolen, olie en gas de afgelopen 250 jaar de basis vormde voor de Duitse welvaart. Daar komt volgens hem nu verandering in.

Duitsland wil in 2045 klimaatneutraal zijn en dat betekent volgens de regeringsleider dat in de komende 23 jaar afscheid wordt genomen van fossiele brandstoffen. Hij stelde zijn land de grootste economische en industriële transformatie in een eeuw in het vooruitzicht.

De Bondsdag koos voormalig minister van Financiën Scholz vorige week tot bondskanselier, nadat zijn centrumlinkse SPD eerder dit jaar nipt de verkiezingen had gewonnen. Hij vormt nu een coalitie met klimaatpartij de Groenen en de liberale Vrije Democraten (FDP).

Bron: MvG/ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.