Vrouwen in de spoorsector

Besluit CER: meer vrouwen in het spoor met gelijke voorwaardes

Internationale brancheorganisatie CER heeft deze week tijdens een algemene vergadering unaniem een Women in Rail-overeenkomst goedgekeurd. De overeenkomst richt zich op het aantrekken van vrouwen in de spoorsector, het behoud en de promotie van vrouwelijke werknemers en het bevorderen van het aantal vrouwen in managementposities. 

Volgens CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) “is dit de eerste autonome overeenkomst op Europees niveau over gendergelijkheid”. De European Transport Workers’ Federation (ETF), die spoorwegarbeiders vertegenwoordigt, stemt op 27 oktober over de overeenkomst.

Lang proces naar de overeenkomst

CER en EFT hebben zeven onderhandelingsrondes doorlopen voordat ze tot deze overeenkomst zijn gekomen. In juni maakten de twee partijen mondeling afspraken. De officiële goedkeuring door CER en de aanstaande stemming van EFT maken de overeenkomst definitief.

Marjan Rintel, topvrouw van NS, juicht de eerste stap van CER toe: “Het hoeft natuurlijk niet uit te maken of je een man of een vrouw bent als je in het spoor wilt werken. Maar om dat te bereiken, moeten we soms nadenken over het feit dat er meer vrouwen nodig zijn in de sector.”

Wat betekent het?

Deze overeenkomst heeft als doel meer vrouwen aan te trekken in de spoorsector en de juiste arbeidsvoorwaarden voor hen te creëren. In een door mannen gedomineerde sector wordt het hoog tijd dat vrouwen gelijke behandeling, gelijke beloning en carrièremogelijkheden krijgen. De afspraken richten zich onder meer op een betere afbakening van werk en privéleven voor vrouwen, wat essentieel is, vooral als het gaat om het behouden van een gezond evenwicht tussen carrière en gezin.

Het belangrijkste is dat CER en EFT een werkomgeving willen creëren waar seksisme en seksuele intimidatie ophouden te bestaan, en waarin vrouwen de veiligheid krijgen die ze nodig hebben om te gedijen. Beiden zijn het erover eens dat het bereiken van consensus over een dergelijke kwestie een mijlpaal is voor een gelijkwaardige sector en samenleving.

Lees ook:

Akkoord CER en vakbondsfederatie over aantrekken vrouwen in spoorsector

Onderwerpen: ,

Auteur: Nikos Papatolios

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.