OV ombudsman Bram Hansma

OV-ombudsman Bram Hansma stapt op na conflict met Rover

Bram Hansma stapt eind deze maand op als hoofd van het OV-loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer. Dat maakte hij woensdag bekend in een email aan relaties. Volgens Hansma maakt reizigersvereniging Rover, zijn formele werkgever, het hem onmogelijk om zijn werk onafhankelijk te doen. Rover-directeur Freek Bos spreekt van een arbeidsconflict en wil niet in detail treden over het vertrek van Hansma.

“Ik doe mijn werk met enthousiasme en bevlogenheid voor de OV reiziger”, schrijft Hansma. “Maar door aanhoudende druk en inmenging van mijn formele werkgever (Rover) en het door hen langdurig tegenhouden van de subsidiegelden bestemd voor OV ombudsman, kan ik onmogelijk mijn werk onafhankelijk doen”, schrijft Hansma. “Er is het voorbije jaar veel energie aan besteed om dit te veranderen, maar helaas niet met het gewenste resultaat.”

Geen andere optie

Onafhankelijk en vrij van druk werken is volgens Hansma de basis van waaruit een ombudsman moet kunnen werken. “Zolang dit niet mogelijk is zie ik voor mijzelf geen andere optie dan mijn werk per einde maand neer te leggen.”

Dat de ombudsman opstapt wil overigens niet zeggen dat hiermee het instituut OV ombudsman stopt. Er werken in totaal vier mensen bij het OV-loket. “Het hoofd stopt er mee, maar de OV ombudsman blijft bestaan”, zegt Rover-directeur Freek Bos. “We zijn nu op zoek naar een interim oplossing.”

Organisatorische positie

Bos wil niet ingaan op de beschuldigingen van Hansma aan het adres van Rover of de toekomst van het instituut OV ombudsman. “Omdat de oorsprong van het arbeidsconflict ligt in verschillende visies op de organisatorische positie OV ombudsman binnen Rover.”

Bram Hansma startte eind 2018 als hoofd van het OV loket. Daarvoor was hij al een jaar lang werkzaam bij het OV loket, na eerder 9 jaar bij de NS te hebben gewerkt.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.