Europese Commissie maakt opvolger Shift2Rail bekend

De Europese Commissie heeft deze week het partnerschap Europe’s Rail aangekondigd, als opvolger van de Shift2Rail Joint Undertaking. Europe’s Rail maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Horizon Europe, waar tien partnerschappen onder vallen, en waarvoor in totaal tien miljard euro subsidie is vrijgemaakt. Horizon Europe loopt van 2021 tot en met 2027.

De gemeenschappelijke onderneming Europe’s Rail zal voortbouwen op de succesvolle resultaten van het werk van Shift2Rail met haar leden en partners om de ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologieën te versnellen. Het zal zich richten op digitale innovatie en automatisering om de transformatie van het spoorwegsysteem te bewerkstelligen die nodig is om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen. Door het concurrentievermogen te verbeteren, moet het Europees technologisch leiderschap op het gebied van spoorwegen ondersteunen.

Recente voorbeelden van projecten die Shift2Rail samen met leden en partners uitvoerde, zijn het testen van Europese digitale automatische koppelingen (DAC) in Duitsland en Zweden en de ontwikkeling van Automatic Train Operation (ATO) in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

De transitie mogelijk maken

Adina Vălean, commissaris voor Transport, zei over de nieuwe partnerschappen: “EU-partnerschappen zullen een centrale rol spelen bij het stimuleren van de dubbele groene en digitale transitie voor de mobiliteits- en transportsector.” Ze benadrukte verder dat “we coöperatieve, gekoppelde en geautomatiseerde mobiliteit moeten ontwikkelen en implementeren, en een efficiënter en moderner verkeersbeheer mogelijk moeten maken.”

“De resultaten die Shift2Rail heeft behaald dankzij de inzet van haar leden hebben de weg geëffend voor het voorstel van de Commissie over het nieuwe onderzoeks- en innovatiepartnerschap op het gebied van spoorwegen”, voegt Carlo Borghini, uitvoerend directeur van de Shift2Rail Gemeenschappelijke Onderneming toe. “Het is een erkenning van het werk dat tot dusver is bereikt en geeft de grote bijdrage aan die wordt verwacht van een getransformeerde spoorwegsysteem voor duurzame en slimme mobiliteit. We kijken uit naar deze nieuwe uitdaging en het waarmaken van deze hoge verwachtingen in het kader van het Europese spoorwegpartnerschap”.

Horizon Europe

Horizon Europe is het nieuwe EU-onderzoeks- en innovatieprogramma voor 2021-2027. Het doel is om de overgang naar een groen, klimaatneutraal en digitaal Europa te versnellen en de Europese industrie veerkrachtiger en concurrerender te maken. De EU zal bijna 10 miljard euro aan financiering verstrekken, die de partners zullen matchen met ten minste een gelijkwaardig bedrag aan investeringen.

De eerste bijeenkomst van de kandidaat-oprichters van het toekomstige Europe’s Rail-partnerschap vond vorige maand plaats. De Raad zal nu het voorstel van de Europese Commissie bestuderen en in overleg treden met het Europees Parlement en het Economisch en Sociaal Comité om het af te ronden. Het voorstel voor een verordening, de Europese basiswet, waarbij de nieuwe gemeenschappelijke ondernemingen worden opgericht, zal naar verwachting in 2021 worden aangenomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Europese Commissie maakt opvolger Shift2Rail bekend | SpoorPro.nl

Europese Commissie maakt opvolger Shift2Rail bekend

De Europese Commissie heeft deze week het partnerschap Europe’s Rail aangekondigd, als opvolger van de Shift2Rail Joint Undertaking. Europe’s Rail maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Horizon Europe, waar tien partnerschappen onder vallen, en waarvoor in totaal tien miljard euro subsidie is vrijgemaakt. Horizon Europe loopt van 2021 tot en met 2027.

De gemeenschappelijke onderneming Europe’s Rail zal voortbouwen op de succesvolle resultaten van het werk van Shift2Rail met haar leden en partners om de ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologieën te versnellen. Het zal zich richten op digitale innovatie en automatisering om de transformatie van het spoorwegsysteem te bewerkstelligen die nodig is om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen. Door het concurrentievermogen te verbeteren, moet het Europees technologisch leiderschap op het gebied van spoorwegen ondersteunen.

Recente voorbeelden van projecten die Shift2Rail samen met leden en partners uitvoerde, zijn het testen van Europese digitale automatische koppelingen (DAC) in Duitsland en Zweden en de ontwikkeling van Automatic Train Operation (ATO) in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

De transitie mogelijk maken

Adina Vălean, commissaris voor Transport, zei over de nieuwe partnerschappen: “EU-partnerschappen zullen een centrale rol spelen bij het stimuleren van de dubbele groene en digitale transitie voor de mobiliteits- en transportsector.” Ze benadrukte verder dat “we coöperatieve, gekoppelde en geautomatiseerde mobiliteit moeten ontwikkelen en implementeren, en een efficiënter en moderner verkeersbeheer mogelijk moeten maken.”

“De resultaten die Shift2Rail heeft behaald dankzij de inzet van haar leden hebben de weg geëffend voor het voorstel van de Commissie over het nieuwe onderzoeks- en innovatiepartnerschap op het gebied van spoorwegen”, voegt Carlo Borghini, uitvoerend directeur van de Shift2Rail Gemeenschappelijke Onderneming toe. “Het is een erkenning van het werk dat tot dusver is bereikt en geeft de grote bijdrage aan die wordt verwacht van een getransformeerde spoorwegsysteem voor duurzame en slimme mobiliteit. We kijken uit naar deze nieuwe uitdaging en het waarmaken van deze hoge verwachtingen in het kader van het Europese spoorwegpartnerschap”.

Horizon Europe

Horizon Europe is het nieuwe EU-onderzoeks- en innovatieprogramma voor 2021-2027. Het doel is om de overgang naar een groen, klimaatneutraal en digitaal Europa te versnellen en de Europese industrie veerkrachtiger en concurrerender te maken. De EU zal bijna 10 miljard euro aan financiering verstrekken, die de partners zullen matchen met ten minste een gelijkwaardig bedrag aan investeringen.

De eerste bijeenkomst van de kandidaat-oprichters van het toekomstige Europe’s Rail-partnerschap vond vorige maand plaats. De Raad zal nu het voorstel van de Europese Commissie bestuderen en in overleg treden met het Europees Parlement en het Economisch en Sociaal Comité om het af te ronden. Het voorstel voor een verordening, de Europese basiswet, waarbij de nieuwe gemeenschappelijke ondernemingen worden opgericht, zal naar verwachting in 2021 worden aangenomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.