Dieselocomotieven met stopmachine van Strukton op emplacement Amersfoort, foto: ProRail

Strukton viert in 2021 zijn 100-jarig bestaan

Bouwbedrijf Strukton viert in 2021 zijn 100-jarig bestaan. De onderneming viert het jubileum vanwege de coronamaatregelen in bescheiden vorm en zet met name de medewerkers in het zonnetje.

De eerste stappen voor de oprichting van Strukton werden in 1918 gemaakt toen de toenmalige belangenmaatschap Nederlandse Spoorwegen een kantoor nodig had voor 1.500 medewerkers. Door alle onzekerheden die de Eerste Wereldoorlog met zich meebracht, was er echter geen aannemer die het werk aandurfde. De maatschap besloot in 1921 het kantoor zelf te bouwen en daarvoor N.V. het Spoorwegbouwbedrijf op te richten. Dat bedrijf bouwde De Inktpot dat inmiddels een Rijksmonument is in Utrecht en nu dienst doet als ProRail-hoofdkantoor.

Groei

In 1972 fuseert N.V. het Spoorwegbouwbedrijf met het Deense bouwbedrijf Christiani & Nielsen waaruit in 1974 de Strukton Groep ontstaat. De onderneming groeit de jaren daarop sterk door onder meer overnames van Reef, Mergor en Worksphere. Sinds 29 oktober 2010 maakt Strukton deel uit van Oranjewoud.

Historische foto Strukton

Prestigeprojecten

Strukton Rail, Strukton Civiel, Strukton Worksphere en Strukton Integrale Projecten, de vier werkmaatschappijen van Strukton, werkten aan verschillende, prestigieuze projecten. Voorbeelden zijn de ondertunneling van Amsterdam CS en het IJ voor de Noord/Zuidlijn, de vernieuwing van de A2 rondom en onder Maastricht, de aanleg van de goederenspoorlijn Betuweroute en de herontwikkeling van Rijkskantoor de Knoop. Buiten Nederland voerde Strukton onder andere spooronderhoudswerk uit in Zweden en Italië en legde drie metrolijnen in Riyad aan.

De afgelopen jaren ging het het bouwbedrijf niet voor de wind, want de onderneming had 2019 te maken met een nettoverlies van 20 miljoen euro. Dat was te wijten aan tegenvallers in spooronderhoudscontracten van ProRail in Nederland, tegenvallers bij Strukton Rolling Stock en bij de aanleg van de F-Bane in Denemarken.

Medewerkers

Strukton wil zijn ruim 6.500 medewerkers in 2021 volop in het zonnetje zetten die volgens het bedrijf een ‘schouders-eronder-mentaliteit’ hebben. “Struktonners zijn nuchter, gedreven en gaan altijd door, op weg naar een mooi eindresultaat. Zij zijn het kapitaal en de drijvende krachten achter het succes van Strukton”, aldus de onderneming.

Lees ook:

Strukton Rail drukt moederbedrijf in rode cijfers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.