EU lanceert website Europees Jaar van het spoor

Met het nieuwe jaar in zicht heeft de Europese Commissie de website van het Europees Jaar van het spoor gelanceerd. Met het initiatief wordt de trein in 2021 als slim en duurzaam transportmiddel in de schijnwerpers gezet. In het Jaar van het spoor worden mijlpalen gesteld voor het vergroten van het marktaandeel van treinvervoer, en moet zo bijdragen aan de doelstellingen van de EU Green Deal om met duurzame mobiliteit de CO2-uitstoot terug te dringen.

Om de sleutelrol van het spoor voor de economie, de industrie en de samenleving in de Europese Unie onder de aandacht te brengen, heeft de EU 2021 uitgeroepen tot Europees Jaar van het spoor. Ondanks de vele voordelen van de trein wordt slechts ongeveer 7 procent van de reizigers en 11 procent van de goederen per spoor vervoerd.

Het Europese Jaar van het spoor beoogt om het marktaandeel van passagiersvervoer en goederenvervoer flink te verhogen. “Door middel van een verscheidenheid aan acties zullen we deze gelegenheid aangrijpen om het spoor te helpen zijn volledige potentieel te realiseren, zegt Adina Vălean, Europees Commissaris voor Transport.

Evenementen

Op onlangs gelanceerde website zijn er tot nu toe bekende evenementen te vinden, met als eerste de European Railway Award 2021 van CER en UNIFE op 25 januari. Daarnaast zijn er ook evenementen die specifiek met het Jaar van het spoor te maken hebben. De officiële aftrap is op 29 maart 2021, en markeert het begin van het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Bedrijven en organisaties worden aangespoord om mee te doen om het spoor te promoten en verbeteren. “Het Europees Jaar van het spoor biedt ons de kans om deze manier van reizen opnieuw te ontdekken. Ik nodig jullie allemaal uit om deel te nemen aan het Europees Jaar van het spoor”, aldus Vălean.

Actieplan

De wetgevingsagenda van de Commissie zal ook het Europees Jaar van het spoor weerspiegelen, met voorstellen voor een nieuw industrieel partnerschap voor het spoorvervoer, betere verbindingen tussen het spoor en andere vervoerswijzen, aldus de Commissie. Ook hebben ze de ambitie om het goederenvervoer duurzamer te maken, zoals uiteengezet in de onlangs door de Commissie aangenomen duurzame en slimme mobiliteitsstrategie. Deze doelt op een verdubbeling van het goederenvervoer per spoor en een verdrievoudiging van hogesnelheidstreinen tegen 2050.

De Commissie zal volgend jaar een actieplan presenteren om het personenvervoer per spoor te stimuleren. De strategie zal maatregelen bieden om de capaciteit en de kaartverkoop voor verschillende vervoerswijzen te verbeteren om de aantrekkelijkheid van het spoor verder te vergroten.

Lees ook:

Auteur: Esther Geerts

Redacteur van RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.