Geld. Foto: iStock / darkojow

Aanvullende afspraken voor tweede noodpakket goedgekeurd door ondernemers

Ondernemers zijn blij met aanvullende afspraken die vakbonden, kabinet en ondernemersorganisaties hebben gemaakt over het tweede noodpakket voor ondernemers ter ondersteuning in de coronacrisis. Dat meldden MKB-Nederland en VNO-NCW donderdag in een reactie op de aanpassingen.

Volgens de ondernemersorganisaties wordt de vergoeding voor vaste lasten verdubbeld en zijn nadere afspraken gemaakt over hoe ondernemingen kunnen herstructureren. “Met de verlenging en de extra vergoeding kunnen we naar verwachting weer extra bedrijven en mensen helpen om door deze zware tijd te komen”, zo klinkt het.

Vaste lasten

De vergoeding voor vaste lasten gaat van maximaal 20.000 euro naar maximaal 50.000 euro. Ook komt er meer ruimte voor ‘noodzakelijke herstructuring’ van bedrijven die gebruikmaken van de loonkostenvergoeding (NOW).

Volgens Jacco Vonhof, voorman van MKB-Nederland, was in eerste instantie sprake van een te mager tweede noodpakket als het gaat om de tegemoetkoming voor vaste lasten. “Met een ruime verdubbeling van deze vergoeding komt er nu meer lucht voor een grotere groep ondernemers. Dat is winst voor heel veel mkb’ers.

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, zette met name in op een verlenging en verbetering van de loonkostenvergoeding voor ondernemers. “En dat is gelukt. De uitdaging wordt nu om voor na de zomer bij een langer aanhoudende crisis het herstelvermogen van Nederland nog centraler te stellen.”

Ontslagboete

GroenLinks en PvdA zijn blij dat het nieuwe noodpakket voor de economie werkgevers toch een ontslagboete bevat. Dat is een “verbetering” in de plannen van het kabinet, zeggen GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn PvdA-collega Lodewijk Asscher. Maar voor ze hun steun uitspreken, hopen ze nog iets meer van het kabinet gedaan te krijgen.

Bedrijven die meer dan twintig mensen ontslaan, moeten straks de bonden overtuigen dat dat nodig is. Anders moeten ze 5 procent boete betalen over de totale loonsubsidie die ze uit het nieuwe noodpakket krijgen, staat volgens ingewijden in de plannen van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

(Bron: ANP)

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.