Scotrail trein, station Insch, spoorlijn Aberdeen-Inverness

NS-dochter Abellio verliest Schotse concessie na 2022

Transport Scotland (TS) heeft besloten de lopende Scotrail-concessie met NS-dochter Abellio niet te verlengen na maart 2022. Dat maakte de Schotse minister van Transport Michael Matheson woensdag bekend. Abellio en TS konden het niet eens worden over de voorwaarden van verlenging van 7 naar 10 jaar. Scotrail leed in 2018 een verlies van 2,3 miljoen euro.

Financieel directeur bij NS Bert Groenewegen laat in een reactie weten de risico’s van de activiteiten in het buitenland beheersbaar te willen houden en te zorgen voor een goed rendement. “Juist in een roerige markt is dat van belang. We hadden graag nog drie jaar in Schotland gereden, maar niet tegen elke prijs.”

Dure kaartjes

Volgens minister van Transport Michael Matheson is er veel kritiek op de dienstverlening van Abellio. Zo zouden er veel treinen uitvallen, zitten treinen vaak overvol en zijn de kaartjes te duur. De Schotse overheid besloot daarom de concessie niet te verlengen na zeven jaar. “We gaan niet akkoord met de aanzienlijke verhoging van de overheidssubsidie ​​die vereist zou zijn bij het voortzetten van de samenwerking met Abellio, zonder dat dit evenredige voordelen zou opleveren voor passagiers, gemeenschap en de economie.”

Abellio startte op 1 april 2015 met de exploitatie van het treinverkeer in Schotland. In de concessie is een clausule opgenomen om de voorwaarden van het contract te heronderhandelen voor de periode na 2022. Abellio is een dochterbedrijf van NS en rijdt treinen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en bussen in Londen. In 2018 realiseerde Abellio een omzet van 2.824 miljoen euro. Abellio UK realiseerde een positief bedrijfsresultaat van 41 miljoen euro en een nettowinst van 26,2 miljoen euro. Scotrail had in 2018 een omzet van 889,2 miljoen euro, maar draaide een verlies van 2,3 miljoen euro.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.