Intercitytrein, station Rotterdam Centraal

Technische briefing in Tweede Kamer over marktordening spoor

Hans van der Vlist en Peter van den Berg geven donderdagmiddag om 12.30 uur in de Tweede Kamer een technische briefing over het onderzoek naar de marktordening van het spoor. In het rapport ‘Kiezen voor een goed spoor. Scenario’s voor ordening en sturing op het spoor na 2024′ worden diverse scenario’s geschetst voor de toekomstige aansturing van het spoorvervoer en spoorbeheer.

In het rapport in een vergelijking gemaakt tussen onderhandse gunning van het gehele spoorvervoer aan nationale spoorvervoerder NS, openbare aanbesteding van het vervoer van het gehele Nederlandse spoorvervoer en hybride varianten hiervan. Hans van de Vlist is consultant bij ABDTOP-consultant en Peter van den Berg is als staatsraad lid van de afdeling advisering van de Raad van State.

Rapport

In het rapport geven de onderzoekers onder andere aan dat de marktordening van het spoor moet niet van het één op andere moment moet worden omgegooid. Het zou beter zijn om de sterke kanten van het huidige Nederlandse spoorvervoer verder te ondersteunen en de zwakke punten weg te halen. De spoorsector kan hiervan leren en hiermee worden dure transitierisico’s en kosten voorkomen.

De technische briefing is vanaf 12.30 uur live te volgen via deze link.

Lees ook:

Onderzoek: geen ‘big bang’ in marktordening spoor

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.