DB Schenker, goederentrein, Duitsland

Spoorgoederenvervoerders beboet voor kartelafspraken

Drie Europese spoorgoederenvervoerders zijn volgens Brussel schuldig aan het maken van ongeoorloofde prijsafspraken. Het gaat om DB Schenker, Kühne+Nagel en Express Interfact. Die laatste is een dochteronderneming van de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB. DB Schenker en de ÖBB-dochter moeten samen een boete van ruim 49 miljoen euro betalen.

De Zwitserse vervoerder Kühne+Nagel ontloopt de boete, omdat dit bedrijf de verboden kartelvorming aan het licht bracht. DB Schenker moet het grootste bedrag betalen: 31 miljoen euro. De rest van het bedrag komt voor rekening van Express Inferfact, die een boete van 17 miljoen euro kreeg opgelegd. De bedragen zijn voor beide ondernemingen wel verlaagd omdat ze meewerkten aan het onderzoek en er een schikking is getroffen met de kartelwaakhond van de Europese Commissie.

De drie spoorgoederenvervoerders deelden onder andere vertrouwelijke informatie over vragen van klanten en maakten prijsafspraken over bloktreinen tussen West- en Centraal-Europa naar Zuidoost Europa en tussen Centraal-Europa en Roemenië. De prijsafspraken vonden plaats tussen juli 2004 en juni 2012.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.