Alstom

Alstom krijgt boete van 630 miljoen in VS wegens omkoping

Alstom heeft een flinke boete gekregen in de Verenigde Staten. Het Franse concern betaalt een schikking 630 miljoen euro aan de Amerikaanse autoriteiten om vervolging wegens omkoping te voorkomen. Dat zou gebeurd zijn in Indonesië, Saudi-Arabië, Egypte en de Bahama’s.

De producent van onder meer treinen en installaties voor opwekking en transport van energie werd ervan verdacht ambtenaren te hebben omgekocht om aan opdrachten te komen. De Amerikaanse Justitie heeft de zaak op zich genomen omdat sommige betalingen zouden zijn gegaan via een Amerikaanse bankrekening.

Winst

Alstom bekende steekpenningen te hebben betaald. In totaal zou op die manier voor 4 miljard dollar aan omzet zijn binnengehaald, waar het bedrijf 300 miljoen dollar winst op boekte.

De betreffende onderdelen van Alstom werden eerder dit jaar door het Amerikaanse General Electric overgenomen, dat daarbij ook alle verplichtingen in deze zaak op zich nam. De Amerikaanse autoriteiten willen echter dat Alstom de boete zelf betaald.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.