Marion Gout, directeur, ProRail

Marion Gout stapt op als directeur ProRail

ProRail komt onder strakke regie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu te staan. Dat heeft ertoe geleid dat directeur Marion Gout besloten heeft om per 1 juli op te stappen. Dat heeft ProRail bekendgemaakt.

“Wij zijn Marion Gout-van Sinderen zeer erkentelijk voor hetgeen zij voor ProRail in de afgelopen paar jaar heeft betekend”, meldt de Raad van Commissarissen. “In het bijzonder voor het verscherpen van de focus op de operationele performance van ProRail en voor de resultaten die zij met haar mensen heeft weten te bereiken in het belang van vervoerders, hun reizigers en verladers.”

Wisselstoringen

ProRail kwam donderdagavond nog met een positief bericht naar buiten. Het aantal wisselstoringen zou flink gedaald zijn. De Telegraaf meldt vrijdag dat het aantal storingen op het spoor de laatste jaren juist gigantisch is gestegen van 1846 (2011) tot 2312 vorig jaar, een toename van ruim 25 procent. Terwijl Gout had beloofd dat er volgend jaar geen enkele storing meer zou zijn. Volgens de Telegraaf zou dat teleurstellende cijfer zwaar meewegen in het besluit om te vertrekken.

Gout werd door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aangesteld om orde op zaken te stellen bij ProRail. Bij het spoorbedrijf wordt de topvrouw geroemd om haar analytisch vermogen. Kritiek is er ook op haar. De meesten vinden dat ze het spoorbedrijf veel te veel vanuit haar kamertje bestuurde en te weinig in de media was te zien om ProRail te verdedigen.

Beheer

Directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer zegt in een reactie op het vertrek van Gout haar besluit te respecteren. “Met plezier hebben we met haar samengewerkt aan een meer klantgericht beheer van infrastructuur. De fundamenten voor de toekomst van een concurrerend spoorgoederenvervoer in Nederland zijn gelegd.”

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.