ProRail en NS bereiden zich voor op hevige sneeuwval

Met oog op de verwachte hevige sneeuwval en strenge vorst zet ProRail vrijdag extra sneeuw- en storingsploegen in. Ook houdt de spoorbeheerder hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen op te lossen. De NS hanteert een aangepaste dienstregeling.

Bij een aangepaste dienstregeling rijden er in het Randstad-gebied treinen om het half uur in plaats om het kwartier. Dat moet de kans op opstoppingen voorkomen. Waar mogelijk rijden er langere treinen en moeten reizigers vaker overstappen.

Volgens de weersvoorspellingen trekt er donderdagnacht en vrijdag een sneeuwfront over het land, waarbij er kans is op 5 tot 10 centimeter sneeuw met zelfs een uitschieter naar 15 centimeter.

Maatregelen

ProRail en NS kondigden eerder dit jaar maatregelen te nemen om het winterweer beter het hoofd te kunnen bieden, onder meer door de hersteltijd van storingen aan de infrastructuur te verkorten en onderhoudsploegen centraler te stationeren.

Sinds dit jaar wordt een aangepaste dienstregeling eerder ingezet dan voorgaande jaren om problemen te voorkomen. In de nieuwe opzet lopen ProRail en NS liever het risico dat ze de dienstregeling achteraf onnodig hebben aangepast dan dat het treinverkeer ernstig verstoord raakt.

Anti-icing

Een andere maatregel is het voorzien van de treinstellen met een speciale anti-icing gel. Door dit middel aan de onderkant van de treinstellen te spuiten kan sneeuw en ijs zich minder goed hechten. Een eerste pilot toonde aan dat dat werkte. Inmiddels is er op zes plekken een anti-icing installatie geplaatst en moet uiteindelijk zo’n 70 procent van de treinen op het hoofdrailnet worden voorzien van anti-icing.

Medio dit jaar presenteerde minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het ‘Programma winterweer op het spoor’. Onderdeel van dat programma is een gefaseerd plan om wissels winterklaar te maken.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.