staking, spoor, België, NMBS

Nieuw voorstel voor hervorming Belgische spoorwegen

Er ligt een compromisvoorstel op tafel voor de herstructurering van de Belgische spoorwegen. Spoorwegmaatschappij NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel blijven bestaan. Verder komt er een nieuwe bedrijf HR-Rail, dat de functie krijgt van uitzendbureau en personeel levert aan NMBS en Infrabel. 

Dat meldt de Belgische krant De Standaard die inzicht had in de nota van minister Paul Magnette van Overheidsbedrijven, waarin hij de nieuwe plannen uiteenzet. De gesprekken over de herstructurering lopen al geruime tijd. Het nieuwe voorstel is bedoeld als tegemoetkoming aan de spoorvakbonden.

Afbakening

Ook bevat zijn nota afspraken over de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen. Zo is NMBS de enige partij die contact heeft met de reizigers. Infrabel moet zich puur concentreren op de infrastructuur en alle spoorwegmaatschappijen dezelfde kansen bieden. Nu zijn de taken niet altijd even duidelijk afgebakend. Infrabel en NMBS zouden elk 49 procent van de aandelen van HR-Rail krijgen. De resterende twee aandelen gaan naar de overheid.

In verschillende Belgische media heeft spoorvakbond ACOD Spoor al laten weten niet op alle punten gelukkig te zijn met het nieuwe voorstel. De bond vreest dat de komst van een nieuw bedrijf dat eenvormige besluitvorming moeilijk maakt.

In oktober hielden werknemers van de Belgische spoorwegen nog een 24-uurs staking uit angst dat hervorming van het spoor zou leiden tot verslechtering van hun arbeidsomstandigheden.

Lees ook: Opnieuw spoorstaking tegen splitsing NMBS

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.