Delft Hyperloop kijkt met spanning uit naar demodag European Hyperloop Week

Het team van Delft Hyperloop. (Foto Delft Hyperloop)

De European Hyperloop Week (EHW) in Delft en Hilversum is in volle gang. 22 teams strijden een week lang voor verschillende prijzen en zaterdag 23 juli is het tijd voor de belangrijke demodag. Delft Hyperloop kijkt ernaar uit, maar zijn onder de indruk van de concurrentie.

“Tijdens de week geeft ieder team presentaties, die worden beoordeeld door de jury”, vertelt Barte van der Zijden van Delft Hyperloop, de Nederlandse afvaardiging in de internationale competitie.

Full-Scale Award

Er worden prijzen verdeeld in drie hoofdcategorieën. Een daarvan is volledig afhankelijk van de presentatie. “Dat is de Full-Scale Award. Dat betreft een paper en de resultaten worden vervolgens door ieder team gepitcht. De jury geeft geen feedback en daarom is het lastig in te schatten hoe we ervoor staan.” Dat zal pas blijken tijdens de prijsceremonie op zondagavond op de markt in Delft.

Dan blijkt ook welk team het best was op de demodag deze zaterdag. “Zo’n dag is altijd spannend. We hebben overal aan gedacht, maar toch kan er altijd wat misgaan.”

Zelfvertrouwen

Eerder blaakte Chief Engineer van het Nederlands team, Hidde de Bos van het zelfvertrouwen in een interview met SpoorPro. “Andere studententeams doen pogingen om tot dezelfde voortstuwing te komen, maar komen zeker nog niet bij ons niveau in de buurt”, zei hij.

Volgens Van der Zijden ligt dat wat genuanceerder. “We zijn vol vertrouwen van ons ontwerp, maar we hebben deze week ook presentaties gezien van de andere teams. Daar zitten wel dingen bij waar we echt van onder de indruk zijn. Daarnaast is het altijd de vraag waar de jury op let.

Hitte

“Voor ons is het belangrijk om zaterdag te laten zien waar we allemaal aan gedacht hebben. We hebben veel veiligheidsmaatregelen genomen.” Op de vraag of extreme hitte, zoals afgelopen dinsdag nog parten kan spelen is Van der Zijden duidelijk. “Staal zet natuurlijk uit en dat heeft effect op de rails. Onze engineers hebben berekend hoe warm het moet worden dat het staal te veel uitzet, maar die temperaturen zijn in Nederland nog nooit gehaald.”

Voor de demodag verlaten de teams Delft en trekken ze naar het terrein van voestalpine Track Solutions in Hilversum. Dat is ook de plek waar de teams vrijdag de kans krijgen om te testen.

Naast de Full-Scale Award is er ook de Complete Pod Design Award en zijn er Subsystem Awards. Die laatste is onderverdeeld in subcategorieën te weten mechanisch, aandrijving, elektrisch en levitatie.

Voor Van der Zijden en Delft Hyperloop belooft het nog een spannende week te worden. “We doen in alle prijscategorieën mee en kijken uit naar de prijsuitreiking zondag.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Jelmer Bastiaans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.