Metrostation Kralingse Zoom Rotterdam, foto: Rick Keus

Stadsvervoerders kampen met coronaverzuim en rijden minder vaak

Stadsvervoerders RET en GVB rijden met ingang van maandag minder vaak door het toenemend aantal werknemers dat corona heeft of in quarantaine moet. Bij de Haagse stadsvervoerder HTM is het nog niet zover maar de plannen liggen wel klaar, aldus een woordvoerder.

De RET maakte vorige week bekend dat het ziekteverzuim zo hoog oploopt dat de metro vanaf maandag afgeschaald wordt. Dat is gebeurd na overleg met Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de opdrachtgever van de RET. GVB liet afgelopen weekend aan het ANP minder vaak te gaan rijden. Het gaat daarbij met name om busdiensten.

U-OV, de vervoerder in de regio Utrecht, reed al een vakantieregeling doordat het rustig was in de bussen en trams. Die wordt doorgetrokken tot en met 28 januari. Bij de NS gaan er mogelijk vanaf 7 februari treinen uit. Dat scenario wordt nog bekeken.

Corona trekt wissel op bezetting

Het GVB schrijft dat corona “een wissel trekt op de bezetting”. “We doen er alles aan om volgens de standaarddienstregeling te rijden, maar vanwege zieke collega’s of collega’s die in quarantaine zitten is het mogelijk dat er soms aanpassingen nodig zijn in de dienstregeling.” Om die reden rijden sommige bussen met ingang van komende woensdag en andere buslijnen per maandag 31 januari minder vaak.

In Rotterdam zijn het de metro’s die vanaf maandag minder vaak rijden. De bussen en trams blijven wel gewoon volgens de normale dienstregeling rijden. Het totale coronaverzuim bij de vervoerder is hoog, liet een woordvoerder eerder deze week weten. “We blijven monitoren”, aldus de zegsman. “Als de besmettingen afnemen duurt het wel een week om alles weer in te regelen naar de normale dienstregeling.”

Ziekte onder personeel

HTM zegt het beeld dat de andere vervoerders schetsen te herkennen. Volgens een woordvoerster zijn er op het moment nog genoeg mensen om een normale dienstregeling te rijden, maar kampt het bedrijf wel met ziekte onder het personeel. “Mocht het niet meer gaan, dan maken we enkele dagen van tevoren bekend dat we een verminderde dienstregeling gaan rijden”, aldus de zegsvrouw.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.