Hekken ter bescherming van hagedissen bij het spoor in Melbourne

Metro Trains Melbourne plaatst hekken om ‘pootloze’ hagedis te beschermen

Foto: Metro Train Melbourne LinkedIn

Metro Trains Melbourne in Australië heeft tijdelijk specialistische hekken geplaatst om koloniën van bedreigde gestreepte pootloze hagedissen te beschermen. Op dit moment wordt er aan de upgrade van de Sunbury Line gewerkt. 

Als de upgrade van de metroverbinding afgerond is, dan wordt inheemse vegetatie aangeplant om het grasland verder uit te breiden. De begroeiing biedt de zeldzame reptielen bescherming.

Ook in Nederland zet de spoorsector zich in om dieren op en rond het spoor zo goed mogelijk te beschermen. Zo werd in 2019 de Dwarsligger Faunapassage aangelegd in natuurgebied het Naardermeer dat kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen het spoor veilig laat oversteken. Ook is het Kenniscentrum Bever opgericht waarin wordt samengewerkt om zo goed mogelijk te kunnen samenleven met deze diersoort.

Hagedissen in Melbourne
Een gestreepte pootloze hagedis. Foto: Metro Trains Melbourne

Upgrade Sunbury Line

De plaatsing van de specialistische hekken om de hagedissen te weren, maakt onderdeel uit van werkzaamheden aan de Sunbury Line, waarbij onder meer een metrotunnel wordt aangelegd van Sunbury naar Pakenham/Cranbourne. De metrotunnel met nieuwe lightrailvoertuigen zal de capaciteit en de frequentie op de lijn verbeteren.

Naast aanleg van de metrotunnel krijgen reizigers op de Sunbury Line straks toegang tot vijf nieuwe stations en zijn ze aangesloten op de City Loop, een ondergrondse spoorverbinding in het centrale zakelijke district van Melbourne. De aanleg van de Sunbury Line Upgrade is eind 2019 begonnen en zal naar verwachting in 2023 voltooid zijn.

Metro Trains Melbourne is de grootstedelijke spoordienst van de stad en rijdt met in totaal 226 metrostellen over zo’n duizend kilometer spoor. Dagelijks vervoert het bedrijf zo’n 450.000 reizigers. Het metronetwerk heeft 15 lijnen en 222 stations.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.