Noord/zuidlijn testen metro, foto: Ge Dubbelman

SpoorProTV: uitrol beveiliging Amsterdamse metro en opening Infrabel Academy

Noord/zuidlijn testen metro, foto: Ge Dubbelman

In Amsterdam worden metrobestuurders op dit moment opgeleid om onder het nieuwe Communication Based Train Control-systeem (CBTC) van Alstom te rijden. Dit systeem is sinds februari in gebruik op de lijnen 50, 51, 53 en 54, maar werkt nog niet feilloos. Gerard Scheffrahn, programmadirecteur Metro en Tram bij de gemeente Amsterdam, geeft in een interview met SpoorProTV de laatste stand van zaken.

De implementatie van het nieuwe metrobeveiligingssysteem CBTC heeft sinds de ingebruikname op de lijnen 50, 51, 53 en 54 te maken met kinderziektes. Dat heeft ertoe geleid dat het metroverkeer meerdere keren stil is te komen liggen.

In de uitzending van SpoorProTV legt programmadirecteur Gerard Scheffrahn van de gemeente Amsterdam uit wat er de afgelopen tijd is gedaan om storingen aan te pakken en met welke uitdagingen het projectteam de komende tijd nog te maken heeft. Hij gaat daarbij dieper in op de verschillen tussen een Greenfield-situatie (nieuwbouw) op de Noord/Zuidlijn en een Brownfield-situatie bij de bestaande spoorlijnen 50, 51, 53 en 54. Ook vertelt hij over de nieuwe M7-metro die uitgerust is met het nieuwe systeem.

Opening eerste spoorschool van België

Verder hebben we in de uitzending een live-verbinding met Brussel waar de eerste spoorschool van België wordt geopend, onder de naam Infrabel Academy. Thomas Baeken legt uit waarom de spoorbeheerder ervoor heeft gekozen om een eigen opleidingsinstituut te openen. Hij geeft daarbij een rondleiding over het buitenterrein met seinapparatuur, een spoorwegovergang, een bovenleiding en een GSM-R-mast.

SpoorProTV wordt iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal en de Linkedin-pagina van SpoorPro en is daar na afloop ook terug te kijken. Ook op andere dagen verschijnen er regelmatig nieuwe video’s. Klik daarom op ‘abonneren’ om niks te missen.

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.