HTM beachtram, foto: HTM/Chris Westerduin (Middel)

HTM gaat naam Bikinilijn niet aanpassen na ophef over ‘seksisme’

Foto: HTM/Chris Westerduin (Middel)

Haagse vervoerder HTM is niet van plan om de naam Bikinilijn van de nieuwe kusttram naar Scheveningen te veranderen na de ophef die hierover is ontstaan. GroenLinks-raadslid Marielle Vavier vindt de naam van de kusttram ‘regelrecht seksisme’.

De stadsvervoerder maakte woensdag bekend op tramlijn 1 te gaan rijden met de HTM Beachtram, door HTM gekscherend Bikinilijn genoemd. Volgens HTM komt het idee van een vrouwelijke trambestuurder die de reiziger wat vrolijkheid wil bieden in coronatijd. De vervoerder heet dit idee omarmd en verder uitgewerkt. De tram is aan de buitenkant bestickerd met woordgrappen waaronder de naam Bikinilijn. In de tram worden de halte-omroepen voorafgegaan door zeegeluiden.

‘Regelrecht seksisme’

HTM-topman Bruno Bruins stelt ‘dat een grapje moet kunnen’. Maar GroenLinks-raadslid Vavier vindt het ‘regelrecht seksisme en niet van deze tijd’. “Niet oké en ouderwets. Ga eens met je tijd mee”, reageert ze op Twitter.

Woorvoerder Marijke Popellier van HTM geeft in een reactie aan dat ‘iedereen zijn mening mag hebben’. “Wij hebben gemeend een hele vrolijke tram te maken met woordgrappen en Bikinilijn was er een van. We willen reizigers in coronatijd een positief gevoel meegeven. En een collega kwam met het idee van een vrolijke tram vol beleving.”

“Op de buitenkant van de tram staan allerlei woordgrappen zoals een rood emmertje met ‘HTMmer’ wat naar onze naam verwijst, een kreeft die zegt dat hij zich vergeten is in te smeren en een hond die afgebeeld is als hotdog. Deze woordgrappen passen bij Den Haag en bij HTM.”

Volgens de woordvoerder houdt HTM de reacties in de gaten, maar is de vervoerder vooralsnog niet van plan om de naam Bikinilijn weg te halen.

GroenLinks vindt de naam Bikinilijn seksistisch. Wat vind jij? Laat het ons hier weten.

Lees ook:

HTM rijdt vanaf donderdag met Beachtram naar Scheveningen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.