Een tram van de Uithoflijn wordt getest, Twitter @pvermeu2

Uithoflijn gaat proeffase in met testritten overdag

Vanaf februari start de proeffase van de Uithoflijn, waarbij er overdag testritten gereden worden over de nieuwe lijn. Bestuurders kunnen dan de trambaan leren kennen. Ook wordt de dienstregeling beproefd. De afgelopen maanden zijn ’s nachts de technische systemen, de trams en de trambaan getest.

De proeffase duurt tot en met de zomer. De opleidingsritten voor de trambestuurders worden op werkdagen gereden tussen zes uur ’s morgens en tien uur ’s avonds. De eerste weken zet de projectorganisatie twee trams in, later wordt dat aantal uitgebreid naar vier. Aanvankelijk gaan de testtrams elk halfuur rijden, bij vier trams is dat ongeveer elk kwartier een tram per richting. Tijdens de testfase worden er nog geen reizigers vervoerd. Ter voorbereiding op de testritten overdag worden deze maand de rails tussen het Jaarbeursplein en P&R Science Park geslepen om ze gladder te maken.

Eind juli 2018 reed er voor het eerst een tram door het stationsgebied in Utrecht. De tram werd toen nog wel getrokken door een speciaal voertuig omdat de bovenleiding nog niet klaar was.

Dienstregeling

In april en mei verschuift de aandacht naar dienstregeling die dan getest wordt. Een ander onderdeel van het testprogramma is het inspelen op eventuele noodsituaties. Er zijn zo’n twintig testen met verschillende soorten calamiteiten. Hieraan doen ook de hulpdiensten mee. De testen gebeuren buiten de spits en ook in de weekenden.

Tijdens de technische proefritten die de afgelopen maanden al plaatsvonden werden verkeersregelaars ingezet. Dat is in de proeffase vanaf februari niet meer het geval. De kruisingen worden geregeld met verkeers- en/of waarschuwingslichten. Bij de Koningsweg zijn er overwegbomen.

Rapport rekenkamers

Eind december verscheen er een vernietigend rapport van twee rekenkamers waarin ze een hard oordeel velden over de rol van de provincie en de gemeente Utrecht als opdrachtgevers bij de aanleg van de Uithoflijn. Mede doordat zij tekortschoten liepen de kosten fors uit de hand. In hun gezamenlijk rapport meldden de rekenkamers dat de extra kosten voor de lijn waren opgelopen met ongeveer 100 miljoen euro. Ook heeft het project veel vertraging opgelopen. Begin 2018 stapte gedeputeerde Jacqueline Verbeek op vanwege de problemen bij het Uithoflijn-project.

De Uithoflijn wordt vanaf de tweede helft van dit jaar gefaseerd in gebruik genomen. In december moet de lijn volledig in gebruik worden genomen.

Lees ook:

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.