Smart Helmet

De Smart Helmet helpt bij digitalisering van controles op het spoor

De Smart Helmet helpt bij digitalisering van controles op het spoor. voestalpine Track Solutions Netherlands B.V.

voestalpine Track Solutions Netherlands B.V. werkt sinds enige tijd met de zogeheten Smart Helmet. De efficiënte communicatiemogelijkheden van de slimme helm, het handsfree kunnen werken, het reduceren van de kans tot faalkosten en digitale vastlegging maken van de Smart Helmet een waardevolle aanvulling voor beoordeling- en kwaliteitscontroles. Bovendien bespaart het zo onnodige reiskosten en wordt relevante kennis efficiënter ingezet voor het spoor. Rob van de Grift, Product Manager bij het Hilversumse spoorbedrijf, geeft uitleg.

De Smart Helmet van voestalpine Track Solutions Netherlands B.V. maakt het eenduidig delen en vastleggen van informatie van spoorse werken een stuk eenvoudiger, slimmer, praktischer en kostenefficiënter. De helm heeft een geïntegreerde camera, ingebouwde GPS en is op commando te bedienen en te besturen met behulp van voice-control. Daardoor heeft de gebruiker van de Smart Helmet altijd zijn of haar handen vrij, zodat werkzaamheden met meer focus kunnen worden uitgevoerd.

Behalve dat de slimme helm het spoorwerk vergemakkelijkt, is het ook een kostenbesparende werktool. Kwaliteitsbeoordelingen op het spoor kunnen bijvoorbeeld vaak onnodig kostbaar zijn, maar dankzij de camera in de helm en de geïntegreerde communicatietools, waaronder Zoom, kunnen experts op afstand meekijken en aanvullende instructies geven. Product Manager Rob van de Grift, Product Manager bij voestalpine: “Met de Smart Helmet kun je filmen vanuit het werkveld en via een live-verbinding contact hebben met de controlekamer op het kantoor.”

“Normaliter ga je naar een fabriek met bijvoorbeeld drie of vier mensen. Dat is heel kostbaar, terwijl je met de Smart Helmet de werkpraktijk veel efficiënter kunt maken door één persoon met de camera op in het veld in te zetten, terwijl een tweede persoon live kan meekijken”, gaat Van de Grift verder. De Smart Helmet is inzetbaar bij FAT- of SAT-afnames die momenteel op externe locaties nog erg duur zijn, mede door de hoge reis- en verblijfskosten die ermee gemoeid zijn. Van de Grift: “De Smart Helmet bespaart dan ook veel reiskosten. Dat maakt het erg aantrekkelijk om gebruik te maken van dit apparaat.”

De Smart Helmet kan daarnaast direct digitaal technische en regelgevende documenten waaronder werkinstructies vastleggen en oproepen, bijvoorbeeld tekeningen, foto’s, stuklijsten en voorschriften. Ook kan de technologie in de helm helpen bij certificering op locatie en het aantal menselijke meetfouten reduceren. De beelden die de Smart Helmet registreert worden direct opgeslagen en zijn live door te sturen naar een computer.

“Je geeft de helm een commando, bijvoorbeeld door te zeggen dat de camera een foto moet maken”, legt Van de Grift uit. “Vervolgens kun je de gemaakte bestanden opvragen uit het navigatiepakket om ze te delen en te bespreken met de persoon in de controlekamer. Desgewenst kan de drager van de helm bijvoorbeeld inzoomen op het werkveld. Door de gemaakte bestanden heen scrollen kan heel gemakkelijk door gewoon met je hoofd van links naar rechts te bewegen.” Zo kun je volgens Van de Grift met een integraal team vanuit één centrale bron conclusies te trekken.

De Smart Helmet lijkt nu misschien een beetje op een hele gave gadget, maar met alle voordelen en ingebouwde technische mogelijkheden zal de slimme helm steeds vaker en op meer plekken worden ingezet om de spoorwerkers nog meer expertise en gemak te bieden in tijden dat we technische innovaties steeds meer omarmen in de railinfrabranche.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De Smart Helmet helpt bij digitalisering van controles op het spoor | SpoorPro.nl
Smart Helmet

De Smart Helmet helpt bij digitalisering van controles op het spoor

De Smart Helmet helpt bij digitalisering van controles op het spoor. voestalpine Track Solutions Netherlands B.V.

voestalpine Track Solutions Netherlands B.V. werkt sinds enige tijd met de zogeheten Smart Helmet. De efficiënte communicatiemogelijkheden van de slimme helm, het handsfree kunnen werken, het reduceren van de kans tot faalkosten en digitale vastlegging maken van de Smart Helmet een waardevolle aanvulling voor beoordeling- en kwaliteitscontroles. Bovendien bespaart het zo onnodige reiskosten en wordt relevante kennis efficiënter ingezet voor het spoor. Rob van de Grift, Product Manager bij het Hilversumse spoorbedrijf, geeft uitleg.

De Smart Helmet van voestalpine Track Solutions Netherlands B.V. maakt het eenduidig delen en vastleggen van informatie van spoorse werken een stuk eenvoudiger, slimmer, praktischer en kostenefficiënter. De helm heeft een geïntegreerde camera, ingebouwde GPS en is op commando te bedienen en te besturen met behulp van voice-control. Daardoor heeft de gebruiker van de Smart Helmet altijd zijn of haar handen vrij, zodat werkzaamheden met meer focus kunnen worden uitgevoerd.

Behalve dat de slimme helm het spoorwerk vergemakkelijkt, is het ook een kostenbesparende werktool. Kwaliteitsbeoordelingen op het spoor kunnen bijvoorbeeld vaak onnodig kostbaar zijn, maar dankzij de camera in de helm en de geïntegreerde communicatietools, waaronder Zoom, kunnen experts op afstand meekijken en aanvullende instructies geven. Product Manager Rob van de Grift, Product Manager bij voestalpine: “Met de Smart Helmet kun je filmen vanuit het werkveld en via een live-verbinding contact hebben met de controlekamer op het kantoor.”

“Normaliter ga je naar een fabriek met bijvoorbeeld drie of vier mensen. Dat is heel kostbaar, terwijl je met de Smart Helmet de werkpraktijk veel efficiënter kunt maken door één persoon met de camera op in het veld in te zetten, terwijl een tweede persoon live kan meekijken”, gaat Van de Grift verder. De Smart Helmet is inzetbaar bij FAT- of SAT-afnames die momenteel op externe locaties nog erg duur zijn, mede door de hoge reis- en verblijfskosten die ermee gemoeid zijn. Van de Grift: “De Smart Helmet bespaart dan ook veel reiskosten. Dat maakt het erg aantrekkelijk om gebruik te maken van dit apparaat.”

De Smart Helmet kan daarnaast direct digitaal technische en regelgevende documenten waaronder werkinstructies vastleggen en oproepen, bijvoorbeeld tekeningen, foto’s, stuklijsten en voorschriften. Ook kan de technologie in de helm helpen bij certificering op locatie en het aantal menselijke meetfouten reduceren. De beelden die de Smart Helmet registreert worden direct opgeslagen en zijn live door te sturen naar een computer.

“Je geeft de helm een commando, bijvoorbeeld door te zeggen dat de camera een foto moet maken”, legt Van de Grift uit. “Vervolgens kun je de gemaakte bestanden opvragen uit het navigatiepakket om ze te delen en te bespreken met de persoon in de controlekamer. Desgewenst kan de drager van de helm bijvoorbeeld inzoomen op het werkveld. Door de gemaakte bestanden heen scrollen kan heel gemakkelijk door gewoon met je hoofd van links naar rechts te bewegen.” Zo kun je volgens Van de Grift met een integraal team vanuit één centrale bron conclusies te trekken.

De Smart Helmet lijkt nu misschien een beetje op een hele gave gadget, maar met alle voordelen en ingebouwde technische mogelijkheden zal de slimme helm steeds vaker en op meer plekken worden ingezet om de spoorwerkers nog meer expertise en gemak te bieden in tijden dat we technische innovaties steeds meer omarmen in de railinfrabranche.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.