Hyperloop

Hyperloop is verhuisd naar het Spoorwegmuseum

In het Spoorwegmuseum is deze maand de Hyperloop onthuld, het concept voor een vacuümtrein. Met de hyperloop worden passagiers of goederen via een capsule in een buis van A naar B vervoerd. Omdat het vervoer via magnetische druk gebeurt kunnen er naar verwachting zeer hoge snelheden worden behaald.

Het Hyperlooptam van de TU Delft bouwde in 2017 een prijswinnend prototype en gaf deze ‘Pod’ langdurig in bruikleen aan het museum. In het Spoorwegmuseum wordt de Pod onderdeel van het Techlab, waar het museum uitleg geeft over de techniek achter de Hyperloop.

Magneten

Het idee achter de Hyperloop is dat een voertuig zich met hoge snelheid kan verplaatsen in een buis zonder luchtweerstand. Omdat de buis bijna compleet vacuüm wordt gemaakt en het transportmiddel geen wielen heeft maar op magneten zweeft, is er geen remmende wrijvingsweerstand en kunnen snelheden van boven de 1000 kilometer per uur worden gehaald.

Hyperloop

Het idee van de hyperloop bestaat al lang, maar kreeg een impuls door de bemoeienis van de Canadese ondernemer Elon Musk. Volgens hem zou een hyperloop sneller dan de trein, veiliger dan de auto en minder vervuilend dan vliegen zijn. Om de ontwikkeling te stimuleren, werd er een Hyperloop Competitie aangekondigd, waarbij studenten en bedrijven werden uitgedaagd een transportvoertuig (‘Pod’) te bedenken voor een 1,28 kilometer lange testbaan in Californië.

Het prototype van de eerste Delftse Hyperloop is te zien in het Spoorwegmuseum. Bij de Pod kunnen bezoekers via proefjes inzicht krijgen in de invloed die luchtdruk en magnetisme hebben op de voortbeweging van een trein of Hyperloop-Pod.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Hyperloop is verhuisd naar het Spoorwegmuseum”

Marc Busio|24.10.21|12:50

Ha, eindelijk ook eens goed nieuws via deze website! De hyperloop op de plaats waar ie thuishoort: in het museum!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.