Castlab eindigt derde in Brabantse Circulaire Innovatie Top 20

CastLab, de Tilburgse startup die is gespecialiseerd in de productie van moeilijk of niet leverbare onderdelen en kleine series, is beloond met de derde plaats in de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. Er waren in totaal 40 nominaties voor de prijs. Deze is een initiatief van VNO-NCW Brabant Zeeland, BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), Provincie Noord-Brabant en ABN AMRO Bank N.V.

De Brabantse Circulaire Innovatie Top 20 belicht initiatieven die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie voor Noord-Brabant kan betekenen. De eerste prijs ging naar Chainable, een bedrijf uit Gilze dat een circulaire keuken bedacht en in de markt zette. Chainable ging naar huis met zowel de jury- als de publieksprijs van de eerste editie van de prijs. Zij winnen een bedrag van 5.000 euro en krijgen twee dagen begeleiding vanuit de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Castlab haalde in 2019 wel de eerste prijs bij de RailTech Europe Innovation Awards. Deze prijs wordt dit jaar opnieuw uitgereikt in een viertal categorieën. Daarnaast is er een startup-award en een publieksprijs te winnen. Inschrijven kan tot 12 februari. De winnaars worden bekend gemaakt tijden de digitale editie van RailTech Europe. Die vindt plaats van 30 maart tot en met 1 april. Kijk hier voor meer informatie.  

Overbodige voorraad

Voor zijn deelname aan de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20 benadrukte Castlab het duurzame karakter van het produceren in kleine aantallen. “In de maakindustrie was het gebruikelijk om grote series af te nemen met lange levertijden, om de kosten per product zo laag mogelijk te houden. Door deze manier van inkopen zijn in de loop der jaren grote surplus voorraden ontstaan, waarvan een deel onbruikbaar is geraakt”, aldus directeur Koen Melis. Bij een van de opdrachtgevers van Castlab zou de afschrijving van overbodige voorraad zelf oplopen tot een bedrag van 45 miljoen euro.

In de toekomst wil Castlab de transitie naar de circulaire economie versnellen door het omsmelten van overbodige, onbruikbare voorraden en kapotte onderdelen voor eigen productie. Hierdoor zal het bedrijf zijn eigen grondstoffen omsmelten en dienen als zowel smelterij en gieterij, waarmee nog meer nadruk komt te liggen op de cradle to cradle manier van werken.

Railsector

CastLab richt zich op het moment op de railinfra sector, maar wil in de toekomst opschalen naar andere sectoren om daarmee de volledige maakindustrie te verduurzamen. Het bedrijf heeft een proeftuin opgericht, waarin mkb-ondernemingen, grote ondernemingen, kennisinstellingen en eindgebruikers samenkomen om met innovatieve productiemethodes een duurzame en kostenbesparende oplossing te bedenken.

Het ecosysteem werkt continu aan het ontwikkelen van het netwerk en nieuwe technologieën, zoals een digitaal aanvraagformulier en een digitaal platform om geproduceerde onderdelen opnieuw te bestellen (de Spotify van de metaalindustrie). De partners in de proeftuin zijn: CastLab, Melis Gieterijen, ColorFabb, Proven Concepts, Dual Inventive, Scrumble, Chemelot Innovation and Learning Labs en Fontys.

Hiernaast wordt er met co-creatie geïnnoveerd om beter in te spelen op het probleem; het terugbrengen van overbodige voorraden metalen reserveonderdelen door op maat productie in alle mogelijke productiemethoden. De betrokken partijen in de stuurgroep (NS, Strukton, VRS) leveren hiervoor use-cases aan voor de ontwikkeling van de reproductie van metalen onderdelen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.