Het interieur van een hyperloop-capsule, bron: Hardt Hyperloop en UNStudio

Overheid investeert 4,5 miljoen euro in Hyperloop

Het interieur van een hyperloop-capsule, bron: Hardt Hyperloop en UNStudio

De ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Economische Zaken & Klimaat investeren de komende jaren in totaal 4,5 miljoen euro in de ontwikkeling van de hyperloop. Het geld gaat onder meer naar de bouw van het Europees Hyperloop Center in Groningen.

Het bedrag is een subsidie aan een consortium van bedrijven en onderzoeksorganisaties dat werkt aan de hyperloop. Onder hen is ook hyperloopbedrijf Hardt Hyperloop, dat een paar jaar geleden werd opgericht door een groep studenten van de TU Delft.

European Hyperloop Center

De organisaties in het Hyperloop Development Program willen de komende drie jaar met tests en onderzoek onder meer aantonen dat het vervoersmiddel veilig en economisch levensvatbaar is. Daarvoor verrijst ten oosten van de stad Groningen het European Hyperloop Center, met laboratorium en een testbaan van 3 kilometer. De bouw begint waarschijnlijk volgend najaar en in 2022 moet het complex gereed zijn.

Het programma heeft met de subsidie van het rijk er bij een budget van 30 miljoen euro, waarvan de industriepartners gezamenlijk 22,5 miljoen euro beschikbaar stellen. De provincie Groningen heeft toegezegd 3 miljoen euro bij te dragen aan het European Hyperloop Center Groningen, de testfaciliteit die een centrale rol speelt in het programma. Beide ministeries hebben 4,5 miljoen euro aan subsidies toegekend.

Leidende rol

“Een infrastructuurproject op internationale schaal zoals hyperloop kan alleen gerealiseerd worden als publieke en private partijen op complementaire wijze samenwerken”, aldus Jeroen in ’t Veld, voorzitter van het Hyperloop Development Program. In Nederland zijn inmiddels meer dan twintig bedrijven actief bezig met het ontwikkelen en valideren van  hyperlooptechnologieën, zoals de hyperloop baanwisseltechnologie, die cruciaal is voor de implementatie van een netwerk.

Naast de steun van de ministeries en de provincie Groningen zijn de volgende partijen bij het programma betrokken: ADSE, Balance, Royal BAM Group, Beckhoff, Delft Hyperloop, EuroTube, Hochschule Emden/Leer, Hardt, Institute of Global Innovation Economics and Logistics, Royal IHC, NEVOMO, NS, POSCO, Recaro, Royal Schiphol Group, Schweizer Design Consulting, Tata Steel, TÜV Rheinland en Vattenfall.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

2 reacties op “Overheid investeert 4,5 miljoen euro in Hyperloop”

A C F Sierts|22.12.20|23:39

Gewoon weer een herhaling van de magneetzweeftrein. Wat bezielt de overheid in vredesnaam om hier belastinggeld aan te verspillen?

Illya Vaes|24.12.20|13:49

Om de vrindjes van de betonboeren nog wat verscholen slurpsidie toe te stoppen onder het mom van “investeren”. In het hoofd van de mensen in de “ondernemerspartij” vastgeroest dat geld naar fysieke spullen “investeren” is en geld naar dienstverlening in de breedste zin des woords altijd dat verafschuwde “subsidie”. Intussen krijgen de vrindjes de facto aan alle kanten subsidie (bv. door afschaffen van belastingen) met dezelfde brakke logica als “trickle-down economics” (bewezen onwaar).

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.