Delftse studenten presenteren nieuwe hyperloop-capsule

Het Hyperloop-studententeam van de Technische Universiteit Delft heeft het ontwerp gepresenteerd van de Atlas 02. Met die capsule of pod – een nieuw type vervoersmiddel – willen de studenten deze zomer meedoen aan de SpaceX Hyperloop Pod Competion in Californië. Bij de wedstrijd in 2018 eindigde het studententeam van de TU Delft op de tweede plaats met de Atlas 01.

De hyperloop is een innovatief transportconcept. Een pod, geschikt voor passagiers of goederen, reist door een afgesloten vacuüm buis. Vanwege het ontbreken van luchtweerstand of wrijving, kan het voertuig zeer hoge snelheden bereiken. SpaceX is het bedrijf van ondernemer Elon Musk, dat in 2015 de Hyperloop Pod Competion heeft opgezet om technologische ontwikkelingen te stimuleren.

Verbreken wereldrecord

Met de Atlas 02, het nieuwe type pod, wil het studententeam het huidige wereldrecord verbreken dat staat op 467 kilometer per uur. Tijdens de wedstrijd moeten de deelnemers hun voertuig door een vacuüm testbuis sturen. Het gaat erom wie de hoogste snelheid weet te bereiken. Door softwareproblemen en een doorgebrande boordcomputer bleef de snelheid van het Delftse team bij de wedstrijd vorig jaar ver onder de verwachting, maar het team was desondanks blij dat erin geslaagd was toch in de race te blijven. Er slaagden in 2018 maar weinig teams in om zoals de Delftse studenten de finale te bereiken. Een eerdere editie van de wedstrijd werd wel gewonnen door een studententeam uit Delft.

Door de compacte vorm en het lage gewicht, kan de Atlas 02 volgens teamlid Elja Ebbens makkelijker versnellen en remmen. “De pod heeft een power vergelijkbaar met een tank, maar met een lager gewicht dan een motorbike. Op deze manier kunnen hoge snelheden behaald worden.”

Hyperloop interieurHet interieur van het nieuwe Hyperloop-model.

Haalbaarheid

Komende weken horen de studenten of de wedstrijdleiding van SpaceX hun ontwerp heeft goedgekeurd voor de volgende ronde. Als dat inderdaad zo is, mogen ze het ontwerp produceren, testen en meenemen naar de competitie in Los Angeles.

Het TU-team bestaat uit 39 studenten. Ze hebben een jaar de tijd om een volledig werkend prototype te bouwen. Ze doen niet alleen mee aan de wedstrijd in Californië, maar doen ook onderzoek naar de haalbaarheid van een hyperloop-systeem. Volgens teamcaptain Rieneke van Noort komt de hyperloop steeds dichterbij. “Om hier aan bij te dragen, houdt Delft Hyperloop zich daarnaast ook bezig met vraagstukken omtrent veiligheid, economische potentie, infrastructuur en de benodigde techniek voor het bouwen van een hyperloop systeem.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Delftse studenten presenteren nieuwe hyperloop-capsule | SpoorPro.nl

Delftse studenten presenteren nieuwe hyperloop-capsule

Het Hyperloop-studententeam van de Technische Universiteit Delft heeft het ontwerp gepresenteerd van de Atlas 02. Met die capsule of pod – een nieuw type vervoersmiddel – willen de studenten deze zomer meedoen aan de SpaceX Hyperloop Pod Competion in Californië. Bij de wedstrijd in 2018 eindigde het studententeam van de TU Delft op de tweede plaats met de Atlas 01.

De hyperloop is een innovatief transportconcept. Een pod, geschikt voor passagiers of goederen, reist door een afgesloten vacuüm buis. Vanwege het ontbreken van luchtweerstand of wrijving, kan het voertuig zeer hoge snelheden bereiken. SpaceX is het bedrijf van ondernemer Elon Musk, dat in 2015 de Hyperloop Pod Competion heeft opgezet om technologische ontwikkelingen te stimuleren.

Verbreken wereldrecord

Met de Atlas 02, het nieuwe type pod, wil het studententeam het huidige wereldrecord verbreken dat staat op 467 kilometer per uur. Tijdens de wedstrijd moeten de deelnemers hun voertuig door een vacuüm testbuis sturen. Het gaat erom wie de hoogste snelheid weet te bereiken. Door softwareproblemen en een doorgebrande boordcomputer bleef de snelheid van het Delftse team bij de wedstrijd vorig jaar ver onder de verwachting, maar het team was desondanks blij dat erin geslaagd was toch in de race te blijven. Er slaagden in 2018 maar weinig teams in om zoals de Delftse studenten de finale te bereiken. Een eerdere editie van de wedstrijd werd wel gewonnen door een studententeam uit Delft.

Door de compacte vorm en het lage gewicht, kan de Atlas 02 volgens teamlid Elja Ebbens makkelijker versnellen en remmen. “De pod heeft een power vergelijkbaar met een tank, maar met een lager gewicht dan een motorbike. Op deze manier kunnen hoge snelheden behaald worden.”

Hyperloop interieurHet interieur van het nieuwe Hyperloop-model.

Haalbaarheid

Komende weken horen de studenten of de wedstrijdleiding van SpaceX hun ontwerp heeft goedgekeurd voor de volgende ronde. Als dat inderdaad zo is, mogen ze het ontwerp produceren, testen en meenemen naar de competitie in Los Angeles.

Het TU-team bestaat uit 39 studenten. Ze hebben een jaar de tijd om een volledig werkend prototype te bouwen. Ze doen niet alleen mee aan de wedstrijd in Californië, maar doen ook onderzoek naar de haalbaarheid van een hyperloop-systeem. Volgens teamcaptain Rieneke van Noort komt de hyperloop steeds dichterbij. “Om hier aan bij te dragen, houdt Delft Hyperloop zich daarnaast ook bezig met vraagstukken omtrent veiligheid, economische potentie, infrastructuur en de benodigde techniek voor het bouwen van een hyperloop systeem.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.