Screenshot video ProRail geluidsschermen

ProRail test innovatieve geluidsschermen

ProRail experimenteert met innovatieve lage geluidsschermen, zogeheten geluidsdiffractors. Bijzonder aan deze platte geluidsschermen is dat ze het geluid niet weerkaatsen, zoals sommige traditionele verticale schermen, maar dat ze het geluid juist verbuigen.

Het gaat om een soort rooster van een meter breed en anderhalve meter hoog, wat naast het spoor wordt gelegd. Hierin zitten stalen sleuven met een oplopende diepte. De geluidsgolven gaan deze sleuven in, waarin ze resoneren. Resoneren betekent dat iets meetrilt op geluidsgolven en deze versterken. Bij de roosters zorgt het resoneren voor een tegengeluid, dat tegen het geluid van de langs denderende trein ‘vecht’ als het ware. De nieuwe geluidsgolven uit de roosters zorgen ervoor dat de geluidsgolven van de trein niet verder kunnen, maar juist naar boven afbuigen. Dit heeft diffractie. De bakken bestrijden geluid dus met geluid. Het geluid kan zo tot tien decibel worden gereduceerd.

Test

De methode is in 2013 door Rijkswaterstaat getest langs de snelweg en daar nam het lawaai af met 2 decibel. Of het ook werkt op het spoor wordt nu onderzocht. ProRail experimenteert met schermen van 4Silence, een bedrijf dat is gespecialiseerd in geluidsreductie van transport. De spoorbeheerder is in december met een test gestart naast het spoor bij Susteren. Volgens de spoorbeheerder is dit stuk spoor bij uitstek geschikt voor de test omdat het een afgesloten terrein betreft met weinig invloeden van buitenaf.

M+P, het ingenieursbureau dat de proeven uitvoert, vertelde bij BNR dat eerste metingen aantonen dat het geluid tot tien decibel afneemt. Maar dat is op basis van een beperkt experiment: dit werd met een klein scherm op een specifiek punt gemeten. De test is nog niet afgerond.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.