Dual Inventive op RailTech Europe 2017

Dual Inventive innoveert met Internet of Things

Dual Inventive op RailTech Europe 2017

Dual Inventive toont op RailTech 2017 diverse innovaties op het gebied van veiligheid, monitoring en assetmanagement. Ubiquitous Rail vormt binnen dat geheel de rode draad, legt mede-oprichter Lex van der Poel uit: “Ubiquitous Rail betekent voor ons dat alles draadloos met elkaar verbonden is en vanaf iedere locatie informatie gedeeld en geraadpleegd kan worden tussen mensen en dingen en andersom. Dit principe wordt ook wel Internet of Things (IoT) genoemd.” Het technologiebedrijf gebruikt voor Ubiquitous Rail het platform MTinfo 3000, dat inmiddels nationaal en internationaal bekendstaat als “the secure (NB)-IoT platform for rail.” 

Op het gebied van veiligheid laat Dual Inventive op 28, 29 en 30 maart in de Jaarbeurs Utrecht diverse uitbreidingen van de remote control-familie zien. De SBM 3000 en de RSS 3000 zijn nieuw, terwijl de ZKL 3000 RC in samenwerking met een grote Europese infrabeheerder een update krijgt. Om welke partij het gaat, kan Van der Poel nu nog niet zeggen. “Als Dual Inventive werken wij graag samen om de exacte behoefte van een inframanager vast te stellen. De meeste van onze technologieën hebben we gepatenteerd; zo ook het op afstand schakelen van het spoor. Het is goed om te zien dat dit voor de grote Europese infrabeheerders geen blokkering vormt om te komen tot een duurzame samenwerking.”

Niet meer zonder elkaar

“Helaas ervaren we nog wel terughoudendheid bij een partij als ProRail om echt tot implementatie te komen”, constateert Van der Poel. “Dit is erg jammer, want het zou fijn zijn als het vertrouwen voor samenwerking wordt ingebed binnen de infrabeheerder waarbij gepatenteerde technologie breed toepasbaar is. In de wereld van vandaag kunnen we niet meer zonder elkaar. We moeten juist met elkaar voor optimalisering gaan”.

Verder komt Dual Inventive met de TWS 3000, een eerste gegarandeerd waarschuwingssysteem dat volledig draadloos via het IoT-netwerk opereert. Lex van der Poel: “Dit biedt onder meer de mogelijkheid om TWS 3000 via MTinfo 3000 te koppelen met de ZKL 3000 RC, waardoor naast het melden van treinen, ook treinen geblokkeerd kunnen worden. Deze combinatie is inmiddels door meerdere inframanagers aan Dual Inventive gevraagd. Ook in Nederland biedt dit de mogelijkheid tot een verdere en volledigere vorm van Beheerste Toelating. Er is internationaal inmiddels veel interesse voor de TWS 3000.”

Veelbelovende technologie

Het technologiebedrijf laat op RailTech 2017 ook ’s werelds eerste railtemperatuursensor zien die gebruikmaakt van het NB-IoT netwerk. Het betreft een LWPA-netwerk (low power wide area) waarmee beveiligd berichtenverkeer kan worden opgezet tussen de sensor en MTinfo 3000. “In samenwerking met T-Mobile en Vodafone zijn we reeds de netwerken aan het testen. Het is veelbelovende technologie, uit onze eerste testen blijkt dat we de sensor, bij 100 berichten per dag, met een simpele batterij meer dan tien jaar actief kunnen houden. Goed om te vermelden is dat de sensor maar een diameter van 90 mm heeft en 30 mm hoog is met een gewicht van een paar honderd gram”, aldus Van der Poel.

Dual Inventive denkt ook aan haar CO2-footprint en aan die van haar gebruikers. De GRB 3000, een nieuw zonnepaneel met geïntegreerde poweropslag, zal al binnen enkele maanden aan Infrabel geleverd worden. Door deze combinatie kunnen systemen als de ZKL 3000 RC en de CRTM 3000 continu gevoed worden zonder extra batterijen.

Gezichtsveld

“Momenteel zijn we ook druk doende met de mogelijkheden van Augmented Reality (AR). Middels een AR- bril gekoppeld aan het platform MTinfo 3000 zijn we in staat om de spoorwerker op het juiste moment live van noodzakelijke informatie te voorzien in zijn gezichtsveld, zodat zijn activiteiten efficiënter en veiliger kunnen worden uitgevoerd”, vertelt Van der Poel. “Ook onze mobiele app zal de nodige nieuwe functionaliteiten krijgen om de spoorwerker verder te faciliteren bij het managen van assets.”

Dual Inventive is tijdens RailTech 2017 te vinden op stand 3.406.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur van zusteruitgave Infrasite.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.