Goederentrein, station Breda Centraal, Brabantroute

Woensdagnacht meerdere spoorlijnen buiten dienst vanwege spoedherstel

Op verschillende delen van het Nederlandse spoornetwerk is er woensdagnacht geen of zeer beperkt treinverkeer mogelijk vanwege spoedherstel aan het spoor. Dat heeft spoorbeheerder ProRail meegedeeld aan spoorvervoerders. Met name spoorgoederenvervoerders worden hier hard door getroffen.

Van woensdagavond 23.00 uur tot donderdagochtend 05.00 uur vindt er spoedherstel plaats op de Brabantroute. Daarbij is er steeds een spoor beschikbaar tussen Kijfhoek en Venlo. Van donderdagnacht 01.00 tot 03.00 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Kijfhoek en het havengebied. Van 03.00 tot 05.00 uur is er slechts een spoor beschikbaar tussen Kijfhoek en het Havengebied.

Spoorgoederenvervoerders extra hard getroffen

De spoedreparaties vallen samen met geplande werkzaamheden van de Duitse spoorbeheerder DB Netze waardoor beide sporen van het traject Emmerich – Oberhausen zijn gesloten. Dit betekent dat het spoorgoederenvervoer extra hard getroffen wordt. DB Cargo zegt de hinder die klanten ondervinden door de werkzaamheden te betreuren.

Volgens brancheorganisatie RailGood is na meetritten gebleken dat op vijf plekken de staat van het spoor niet op orde is waardoor spoedherstel nodig is. “Het spoorgoederenvervoer stond al drie dagen op achterstand door de werkzaamheden van DB Netze in Duitsland. De verkeersleiding van ProRail en DB Netze werken niet goed samen bij calamiteiten. Het lijkt wel een mini-Rastatt”, zegt directeur Hans-Willem Vroon verwijzend naar de blokkade van de Rijn-Alpencorridor in de zomer van 2017. Daar bleken infrabeheerders geen gezamenlijk crisisplan te hebben.

Wat volgens Vroon ook nog meespeelt is dat de tunneltechnische installatie van de spoortunnel in Barendrecht aan het einde van de levensduur is. Daardoor zijn er maar twee tunnelbuizen open, maar die worden op dit moment alleen maar voor het personenvervoer gebruikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.