Khorgos-Dry-Port-China-spoor

China legt spoorgoederenverkeer stil tussen China en Europa

In China mogen tot 1 november geen nieuwe goederentreinen worden geladen die via de grensovergangen met Kazachstan en Mongolië naar Europa gaan. Op die manier wil de nationale spoorwegmaatschappij de grote achterstanden wegwerken bij de grensovergangen. Daar staan momenteel lange rijen met goederentreinen te wachten. 

Het is de eerste keer dat China Railways een dergelijk besluit uitvoert. Door een opeenvolging van Covid-19-gevallen in grensgebieden en de maatregelen die daar op volgden, veel vertraging ontstaan. Het aantal treinen dat grens met Kazachstan passeert is in de afgelopen maanden meer dan gehalveerd, melden media in Kazachstan.

Momenteel wachten er ongeveer 150 goederentreinen en 7.000 wagons aan de grens en zijn nog eens honderd treinen en 5.000 wagons onderweg vertraagd. Niet alleen transitlading uit China wordt getroffen. Japanse en Koreaanse verladers hebben ook problemen door de extra transittijd.

Vertraging onderweg

Naast de moeilijkheden bij grensovergangen, zijn er ook veel obstakels langs de route van China naar Europa. In het Poolse Małaszewicze, de belangrijkste toegangspoort van Centraal-Europese, was het treinverkeer tussen 4 en 20 augustus ernstig beperkt. De helft van de faciliteiten aan de grensovergang waren toen twee weken lang gesloten door onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. De congestie die het gevolg was van de sluiting hield lang aan, vooral door een combinatie met bouwwerkzaamheden op andere plaatsen in het gebied. Meer dan 500 containers wachten momenteel in de wachtrij, en de vertraging is gemiddeld 10 dagen, soms zelfs 16 dagen.

Hoe zit het met alternatieve routes? Tijdens de epidemie stonden de zee-spoorroutes via Kaliningrad en de Russische havens in het Verre Oosten hoog aangeschreven vanwege de stiptheid. Toch slaagden beiden er niet in dit vol te houden door de sterke toename van het vrachtverkeer. Ook in de haven van Kaliningrad staan lange rijen vracht te wachten om te worden overgeladen op schepen als gevolg van congestie in Europese havens. Volgens RBC Capital Markets heeft de haven van Hamburg, die het grootste deel van de overslaglading van Kaliningrad ontvangt, een gemiddelde wachttijd van 2,5 dagen en staat daarmee op de 14e plaats in de wereld wat betreft havenvertragingen, met een stiptheidsgraad van 32 procent voor inkomende schepen in september.

kaartje china-europa

De afbeelding toont de transportinfrastructuur in de regio Kaliningrad. Afbeelding van: ERAI

De week pauze voor het laden van treinen bij grensovergangen lijkt een laatste redmiddel van China Railways, en is misschien een oplossing voor de huidige situatie. Maar de vraag is of dit met het Europese kerstseizoen, de Olympische Winterspelen en de Shanghai Expo in het verschiet, is vol te houden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Huilin Shi

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

China legt spoorgoederenverkeer stil tussen China en Europa | SpoorPro.nl
Khorgos-Dry-Port-China-spoor

China legt spoorgoederenverkeer stil tussen China en Europa

In China mogen tot 1 november geen nieuwe goederentreinen worden geladen die via de grensovergangen met Kazachstan en Mongolië naar Europa gaan. Op die manier wil de nationale spoorwegmaatschappij de grote achterstanden wegwerken bij de grensovergangen. Daar staan momenteel lange rijen met goederentreinen te wachten. 

Het is de eerste keer dat China Railways een dergelijk besluit uitvoert. Door een opeenvolging van Covid-19-gevallen in grensgebieden en de maatregelen die daar op volgden, veel vertraging ontstaan. Het aantal treinen dat grens met Kazachstan passeert is in de afgelopen maanden meer dan gehalveerd, melden media in Kazachstan.

Momenteel wachten er ongeveer 150 goederentreinen en 7.000 wagons aan de grens en zijn nog eens honderd treinen en 5.000 wagons onderweg vertraagd. Niet alleen transitlading uit China wordt getroffen. Japanse en Koreaanse verladers hebben ook problemen door de extra transittijd.

Vertraging onderweg

Naast de moeilijkheden bij grensovergangen, zijn er ook veel obstakels langs de route van China naar Europa. In het Poolse Małaszewicze, de belangrijkste toegangspoort van Centraal-Europese, was het treinverkeer tussen 4 en 20 augustus ernstig beperkt. De helft van de faciliteiten aan de grensovergang waren toen twee weken lang gesloten door onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. De congestie die het gevolg was van de sluiting hield lang aan, vooral door een combinatie met bouwwerkzaamheden op andere plaatsen in het gebied. Meer dan 500 containers wachten momenteel in de wachtrij, en de vertraging is gemiddeld 10 dagen, soms zelfs 16 dagen.

Hoe zit het met alternatieve routes? Tijdens de epidemie stonden de zee-spoorroutes via Kaliningrad en de Russische havens in het Verre Oosten hoog aangeschreven vanwege de stiptheid. Toch slaagden beiden er niet in dit vol te houden door de sterke toename van het vrachtverkeer. Ook in de haven van Kaliningrad staan lange rijen vracht te wachten om te worden overgeladen op schepen als gevolg van congestie in Europese havens. Volgens RBC Capital Markets heeft de haven van Hamburg, die het grootste deel van de overslaglading van Kaliningrad ontvangt, een gemiddelde wachttijd van 2,5 dagen en staat daarmee op de 14e plaats in de wereld wat betreft havenvertragingen, met een stiptheidsgraad van 32 procent voor inkomende schepen in september.

kaartje china-europa

De afbeelding toont de transportinfrastructuur in de regio Kaliningrad. Afbeelding van: ERAI

De week pauze voor het laden van treinen bij grensovergangen lijkt een laatste redmiddel van China Railways, en is misschien een oplossing voor de huidige situatie. Maar de vraag is of dit met het Europese kerstseizoen, de Olympische Winterspelen en de Shanghai Expo in het verschiet, is vol te houden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Huilin Shi

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.