Goederentrein, sneeuw, Rusland

Rusland zet leger in voor spooruitbreiding in oosten van het land

Rusland heeft soldaten naar het uiterste oosten van het land gestuurd om te helpen met de uitbreiding van de Baikal-Amur Mainline (BAM), een goederenspoor waarmee kolen en ijzer naar havens vervoerd worden voor export naar Azië.

De troepen zullen ingezet worden voor de aanleg van een tweede spoor op het 340 kilometer lange traject tussen Ulak en Fevralsk, dat zo’n 200 kilometer bij de grens met China vandaan ligt. “Zij hebben bepaalde vaardigheden en wij zitten om extra handen verlegen”, zo werd adjunct-directeur-generaal van de Russische spoorbeheerder Andrei Makarov eerder deze week door Reuters geciteerd.

Inzet soldaten

De spoorbeheerder kon niet zeggen hoeveel soldaten er bij het project betrokken zijn, wel dat ze net zoveel betaald krijgen als medewerkers van een reguliere spooraannemer. Naar verluidt gaat de inzet van soldaten de spoorbeheerder omgerekend zo’n 30 miljoen euro kosten.

Normaal gesproken kunnen de autoriteiten grote aantallen gastarbeiders inzetten voor dergelijke projecten, maar vanwege de coronacrisis hebben veel tijdelijke arbeidskrachten Rusland verlaten. Volgens persbureau Tass is hun aantal meer dan gehalveerd tot 5,5 miljoen. Bij de spoorbeheerder is het tekort opgelopen tot vierduizend man.

Makarov ziet kansen om soldaten te kunnen blijven inzetten voor de aanleg van spoor. “Beide partijen hebben er wat aan: wij krijgen extra arbeidskrachten en nieuw spoor, terwijl zij de mogelijk hebben om legeroefeningen te houden op een bouwplaats.”

Lees meer:

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.