Amsterdam vult ontbrekende schakel in op Nieuwe Zijderoute

Vanuit Amsterdam vertrekt aanstaande donderdag 20 augustus een nieuwe directe spoorgoederendienst tussen Duisburg en Amsterdam. Het is een initiatief van Nunner Logistics, Samskip, TMA Terminal en de haven van Amsterdam. Logistiek dienstverlener Nunner rijdt wekelijks treinen van de Chinese steden Xi’an en Changsha naar Duisburg. Met de directe spoorverbinding naar Amsterdam is een nieuwe spoorverbinding tussen China en Nederland tot stand gebracht.

De nieuwe dienst verbindt de railterminal van Samskip in Duisburg met de TMA Terminal Amsterdam, in eerste instantie met twee wekelijkse vertrekken in beide richtingen. De servicefrequentie wordt vanaf september verhoogd naar drie retourritten per week. DistriRail verzorgt de spoorvervoersdiensten. De reis van haven toot haven neemt zeven uur in beslag.

Ontbrekende schakel

Nunner Logistics vervoert veel containers vanuit China met als bestemming het Verenigd Koninkrijk. De meeste van deze treinen komen aan in Duisburg zonder een geschikte intermodale verbinding met de Nederlandse havens. Deze sluiten op hun beurt weer aan op het VK, zegt Erik Groot Wassink, Director Special Products bij Nunner Logistics. “Deze nieuwe dienst overbrugt de kloof en zorgt voor een solide intermodale verbinding voor ladingen met bestemming het VK. Het is ook een prachtige intermodale toevoeging voor onze diensten tussen Nederland, het VK en de GOS-landen.”

Ook Samskip zegt verheugd te zijn met de lancering van deze ontbrekende schakel in zijn netwerk. “We kunnen zo een nog sterker intermodaal product aanbieden”, zegt David Besseling, Samskip Head of UK Trade. “De combinatie van de Samskip-spoor- en short sea-servicenetwerken creëert een scala aan efficiënte intermodale langeafstandsdiensten voor een duurzame deur-tot-deur-oplossing. Samen met onze partners kijken we ernaar uit om de frequentie en het geografische bereik nog verder te verhogen.”

Nieuwe Zijderoute

De Amsterdamse haven krijgt over een kleine twee weken nog een tweede China-verbinding. Vanaf 2 september verbindt een nieuwe multimodale dienst Xi’an in China met de haven van Amsterdam en Londen. De directe goederenspoorlijn loopt via Slavkov in het zuiden van Polen en vermijdt het drukke grenspunt Malaszewicze-Brest. Vervolgens wordt ook hier vanuit de haven van Amsterdam de verbinding gemaakt met het VK.

Ook hier zijn Nunner Logistics en TMA Terminal betrokken, in samenwerking met Tiedada Logistics. Een stop in Amsterdam zat altijd al in het aanbod van het logistieke bedrijf, maar met de laatste toevoegingen zal het waarschijnlijk in belang toenemen. Gerben Matroos, directeur van TMA Logistics, ziet de service als het middel om ‘de positie van Amsterdam als short-sea hub verder vorm te geven. Interessant is dat in de hoofdstad in november dit jaar de 4e editie van de European Silk Road Summit wordt gehouden.

Multimodaliteit

Het multimodale bedrijf Samskip biedt momenteel wekelijkse short-sea-diensten aan die aansluiten op de Noorse westkust en driemaal per week vertrekken naar Hull en Tilbury in het VK. Hoogfrequente railshuttles zullen ook de penetratie van short sea-diensten naar Amsterdam uitbreiden tot voorbij Duisburg, naar Zweden, Denemarken, Polen, Italië en Turkije.

Distrirail is een Nederlands expeditiebedrijf dat verschillende transportoplossingen aanbiedt in Europa en Azië. “Dit is een enorme verrijking voor onze huidige railpendeldiensten op deze corridor”, vult Sander de Roo, algemeen directeur DistriRail aan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.