Een goederentrein met containers rijdt bij Europoort in Rotterdam, bron: Hollandse Hoogte

Stillere remmen, spoorverbeteringen en betere verbindingen op komst in Europa

De EU investeert de komende jaren meer dan 117 miljoen euro in 39 grote transportprojecten. Deze moeten helpen om de ontbrekende verbindingen op het continent tot stand te brengen. De focus ligt daarbij op duurzame transportmiddelen. De projecten zijn er op gericht om de geluidsproductie door goederentreinen te verminderen, grensoverschrijdende spoorverbindingen te realiseren en cruciale infrastructuur in havens op te waarderen.

Deze projecten worden ondersteund door de Connecting Europe Facility (CEF), het financiële instrument van de EU om  transport infrastructuur te versterken. Acht projecten dragen bij aan het reduceren van geluid door goederentreinen in de EU door de remsystemen van goederenwagons een upgrade te geven. Stillere en efficiëntere remmen zorgen voor een energiebesparing, maar ook voor minder geluidsoverlast bij omwonenden. Bijna 75.000 goederenwagons krijgen deze revisie als onderdeel van een van deze acht projecten.

Infrastructuur en havens

Verder worden de programma’s ingezet voor spoorinfrastructuurprojecten die gericht zijn op het verbeteren van bestaande spoorlijnen. Een voorbeeld is de elektrificatie van het traject tussen Wenen en de Hongaarse grens (2.9 miljoen euro voor onderzoek) of het grensoverschrijdende deel van het traject tussen Bremen en Groningen ter waarde van 12.7 miljoen euro steun vanuit de EU.

Tenslotte is er groot aantal projecten dat bestaat uit het verbeteren van de infrastructuur in havengebieden. Dit om multimodaliteit en het verlagen van schadelijke emissies mogelijk te maken. In de haven van Oulu (Finland) ondersteunt de EU de uitbreiding en aanleg van spoor om langere treinen te kunnen ontvangen (2.1 miljoen euro). In de haven van Civitavecchia (Italië) wordt de last mile aan spoor verbeterd en direct aangesloten op het Trans-European Transport Network (TEN-T) dankzij Europese steun ter waarde van 3.8 miljoen euro.

Achtergrond

De projecten werden geselecteerd voor subsidie via een inschrijfronde die op 8 januari werd aangekondigd in alle EU-lidstaten. De financiële bijdrage van de EU komt in de vorm van leningen met verschillende co-financiering tarieven afhankelijk van het soort project.

Onder het CEF programma, is 23.2 miljard euro beschikbaar voor subsidies vanuit het EU 2014-2020 budget om TEN-T projecten in de EU–lidstaten mede te financieren. Sinds 2014, het eerste CEF programma jaar, zijn er ieder jaar zes rondes voor projectvoorstellen gelanceerd. In totaal zijn er tot nu toe door CEF 756 projecten ondersteund voor een totaalbedrag van 22.3 miljard euro in de transport sector.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.