H.Essers en Lineas introduceren spoorverbinding Genk-Triëst

Logistiek dienstverlener H.Essers en spoorwegmaatschappij Lineas Intermodal  zijn begonnen met een rechtstreekse railverbinding tussen de Vlaamse stad Genk en Triëst in Noord-Italië. In eerste instantie zal er twee keer per week een goederentrein vanuit Vlaanderen naar Italië vertrekken, binnenkort wordt de frequentie opgevoerd naar drie maal per week. De open trein kan zowel containers als trailers vervoeren.

De treinen vertrekken vanuit de Euro Terminal Genk, vlak bij het hoofdkantoor van H.Essers, naar de Samer Terminal Trieste. H.Essers laat weten de spoorverbinding te gebruiken voor secured/cold chain-transporten naar Griekenland en Turkije. De lading gaat eerst per spoor vanuit Genk naar Triëst om vandaaruit per schip verder vervoerd te worden naar de havens van het Griekse Patras en de havens van Istanbul, Pendik, Izmir en Mersin in Turkije.

CO2-reductie

Topman Gert Bervoets van H.Essers noemt het een optimalisatie van het bestaande netwerk. “Bovendien is dit nieuwe traject een mooi voorbeeld van een synchromodale oplossing waarbij de goederen maar liefst 90 procent over het spoor en water reizen.” Met de nieuwe oplossing verwacht het bedrijf negenduizend wegtransporten per jaar te kunnen vervangen door vervoer via spoor- en waterwegen. Dat zou een CO2-reductie moeten opleveren van 90 procent volgens beide bedrijven.

Bij het vervoer op de nieuwe lijn zal H.Essers zo veel mogelijk gebruikmaken van Safebox-containers, 45-voetcontainers die door het bedrijf speciaal zijn ontwikkeld voor secured/cold chain-transporten. De containers zijn elektronisch vergrendeld en een deel is voorzien van temperatuurcontrole.

China

In 2017 zette het logistieke bedrijf een spoorverbinding op naar China om het netwerk verder uit te breiden. Bij H.Essers werken meer dan 6.340 mensen, verspreid over 71 vestigingen in zeventien landen. Het bedrijf is vooral actief op het gebied van transport en logistiek voor sectoren als chemie, geneesmiddelen en gezondheidszorg en kwalitatief hoogstaande goederen.

Spoorwegmaatschappij Lineas met het hoofdkantoor in Brussel beschikt over ruim 250 locomotieven en 7000 wagons. Het bedrijf heeft ook vestigingen in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.