Een containertrein, bron: Getty Images / Istockphoto

Haven Zeebrugge krijgt spoorbinding met Dourges

De haven van Zeebrugge krijgt vanaf 12 februari een railverbinding met het multimodale platform Delta 3 in Dourges, in Noord-Frankrijk.

Van hieruit zijn er spooraansluitingen naar bestemmingen in het zuiden van Europa, zoals Bordeaux, Avignon, Lyon, Bayonne, Toulouse, Perpignan, Miramas/Marseille/Fos. Vanuit de hub in Parijs is er aansluiting naar Novara en Turijn in Noord-Italië.

P&O Ferries

Het zal gaan om drie treinen heen en terug per week. De bedoeling is dat de frequentie van de railshuttle nog verder opgevoerd wordt. De goederentreinen komen aan en vertrekken op de terminal van P&O Ferries in de voorhaven van Zeebrugge. Van hieruit zijn er shortsea-aansluitingen naar Hull, Middlesbrough (Teesport) en Tilbury in het Verenigd Koninkrijk. Greenmodal Transport en Novatrans treden op als spooroperator.

De Vlaamse overheid betaalt mee aan de nieuwe spoorverbinding om te stimuleren dat er meer vrachtverkeer per spoor wordt vervoerd in plaats van over de weg. In totaal ondersteunen de Vlaamse overheid en de Vlaamse havenbesturen sinds 2018 zestien projecten die vrachtvervoer van de weg halen en verschuiven naar het water of het spoor. Het doel is om hiermee jaarlijks zo’n 350.000 vrachtwagens van de Belgische wegen te halen. Er is 2 miljoen euro uitgetrokken voor deze zestien projecten.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.