Rangeerterrein Kijfhoek, foto: ProRail / Freek van Arkel

Gemeente Zwijndrecht wil praten met staatssecretaris over veiligheid Kijfhoek

De gemeente Zwijndrecht wil met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om tafel om over de veiligheid op rangeerterrein Kijfhoek te spreken. Het college van burgemeester en wethouders van Zwijndrecht schrijft in een brief aan de bewindsvrouw het veiligheidsbeleid van ProRail in twijfel te trekken.

ProRail legde na een incident op 18 juni het heuvelproces en onderhoudswerkzaamheden stil op Kijfhoek, maar startte het heuvelen zonder toestemming van de gemeente een dag later weer op. Volgens de gemeente blijkt uit verklaringen dat ProRail het heuvelproces opnieuw heeft gestart uit economische beweegredenen, maar moet veiligheid van omwonenden en werknemers juist leidend zijn. De gemeente zegt dat de incidenten en de aanhoudende zorgen ‘haarscheuren’ in hun vertrouwen in ProRail’s veiligheidsbeleid en -cultuur hebben veroorzaakt. Daarom wil de gemeente om tafel met Van Veldhoven.

Toch zegt de gemeente Zwijndrecht ook vooruitgang te zien wat betreft de veiligheid op het rangeerterrein sinds de ethanolbrand in 2011. “De bedrijfsbrandweer op het emplacement is hiervan een sprekend voorbeeld,” schrijft de gemeente. Ook worden de gesprekken die worden gevoerd om veiligheidsmaatregelen door te ontwikkelen en te optimaliseren ‘zeer gewaardeerd’. “Wij spreken de hoop uit dat deze gesprekken op korte termijn tot tastbare resultaten leiden.”

Meerdere incidenten

De afgelopen weken vonden er meerdere incidenten plaats op het rangeerterrein. Op vrijdag 15 juni ontspoorde een platte kar toen er tijdens het heuvelen een ketelwagon tegenaan rolde. In de ketel zat de brandbare stof styreen, de grondstof voor piepschuim, maar de wagon raakte niet beschadigd. Uit een onderzoek van ProRail bleek dat de treindienstleider van ProRail en een werkplekbeveiliger van een aannemer beiden fouten hadden gemaakt. Ze weken af van gebruikelijke procedures.

ProRail legde na een incident op 18 juni het heuvelproces en onderhoudswerkzaamheden stil om veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen, maar startte het heuvelen een dag later weer op, zonder toestemming van de gemeente. Zwijndrecht liet daarop weten dit onacceptabel te vinden. De werkzaamheden op het rangeerterrein liggen nog stil.

Reactie

ProRail-directeur Pier Eringa schrijft in een reactie op de brief het te betreuren dat er ruis is ontstaan in de communicatie tussen ProRail, de gemeente en betrokken partijen bij het herstarten van het heuvelproces. Ook ontkent hij dat ProRail economische beweegredenen belangrijker vindt dan veiligheid. “Immers het stilleggen van het heuvelproces, op basis van veiligheidsafwegingen, is een zeer impactvolle maatregel die we niet licht hebben genomen. De veiligheid van Kijfhoek, voor alle mensen werkzaam op en rond het spoor en voor de inwoners van uw gemeente, vinden wij belangrijk.”

De topman geeft aan dat ProRail een onderzoek aan het voorbereiden is naar de veiligheidscultuur. Ook nodigt hij burgemeester Dominic Schrijer van de gemeente Zwijndrecht uit voor een persoonlijk gesprek.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Gemeente Zwijndrecht wil praten met staatssecretaris over veiligheid Kijfhoek”

Henk Angenent|27.07.18|23:59

Heeft deze ambtenaar van de Kroon niets beters te doen? Bijvoorbeeld vrachtwagens controleren op de A16, bestuurd door Oost-Europese chauffeurs die voor 3 euro per uur werken en waarschijnlijk hun veiligheidsinstructies niet eens kunnen lezen? Maar ja, nu Kijfhoek eenmaal zijn kop zit, is die obsessie er moeilijk uit te rammen…

Paul van Roosendaal|01.08.18|21:44

Weet hij wel wat voor economische rol rangeerterrein kijfhoek heeft in het vervoer van en naar het achterland
Als men zo doorgaat om het rangeerterrein kijfhoek dwars te zitten dan kan men straks alle terminals in de Rotterdamse haven sluiten
Het rangeerterrein ligt er al sinds 1978 en was toen omgeven door weilanden
Wie heeft er toestemming gegeven om de huizen zo dicht tegen het rangeerterrein aan te bouwen
Gemeente Zwijndrecht ga eens kijken wat er door je gemeente rijdt aan vrachtwagens

John rdam|03.08.18|11:09

Het hypocriete opportunisme van het Zwijdrechtse gemeentebestuur neemt ongekende vormen aan. Eerst woningen bouwen tot dicht langs de A16, Oude Maas, Kijfhoek en spoorlijnen. En dan de veiligste vorm van vervoer het leven zuur gaan maken. Omdat dat makkelijker is dan grip te krijgen op het veel riskantere, ongeleide en onbeveilige vervoer over weg en water.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.